Syndroom.info

Fibromyalgie en voeding

Fibromyalgie SymptomenFibromyalgie en voedingGenezenOorzaakFibromyalgie testVitamine B12

Over de precieze oorzaak van fibromyalgie is nog erg weinig bekend. In de meeste gevallen wordt met scans en bloedonderzoek helemaal niets ontdekt wat de klachten kan verklaren. Wel zijn er een aantal theoriën die de klachten van fibromyalgie mogelijk zouden kunnen verklaren. Eén daarvan is dat het dieet invloed zou hebben op de ernst van de klachten en misschien zelfs het ontstaan van het syndroom zelf.

Belang van goede voeding – Fibromyalgie en voeding

Vanzelfsprekend is het van belang om gevarieerd en goed te eten. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor mensen die lijden aan fibromyalgie, maar voor iedereen. Hoe groot de rol van een goed dieet op fibromyalgie is, kan nog niet gezegd worden. Waarschijnlijk speelt voeding een (belangrijke) bijrol. Slechte eetgewoontes kunnen de situatie verslechteren, goed eten kan het verbeteren, of in ieder geval een verslechtering voorkomen. Bij een slecht dieet krijgt het lichaam niet alle stoffen binnen die het nodig heeft, of een overschot van bepaalde stoffen. Dit heeft invloed op de werking van het lichaam.

Op de zwakke plekken in het lichaam kan dit zich openbaren. Bij fibromyalgie zijn deze zwakke plekken de plekken die al pijn doen. De gevolgen van slechte voeding openbaren zich dan ook het eerst op deze zwakke plekken. Op deze manier lijkt voeding dan ook wel degelijk een rol te spelen bij het verloop van fibromyalgie.

Klachten door slechte voeding voorkomen – Fibromyalgie en voeding

Om klachten door slechte voeding te voorkomen, moet er simpelweg gezond en gevarieerd gegeten worden. Een aantal maatregelen in het dieet kunnen hierin helpen:
– Eet drie maaltijden per dag, sla het ontbijt dus niet over
– Eet tussendoortjes, maar wel gezonde. Bijvoorbeeld een stuk fruit
– Eet niet teveel eten met een hoog percentage verzadigde vetten
– Vermijd voeding met veel suikers of zoetmakers
– Drink voldoende water en matig met alcohol
– Vermijd ‘junkfood’, zoals patat, hamburgers maar ook chips en andere zoutjes
– Let op de smaakstoffen in voeding, aangegeven op het etiket met de zogenaamde E-nummers. Vermijd vooral E621 en E624

Niet alleen kan een gezond dieet de klachten van fibromyalgie voorkomen, het gaat ook overgewicht egen en zorgt voor een goed gevoel.

Fibromyalgie SymptomenFibromyalgie en voedingGenezenOorzaakFibromyalgie testVitamine B12