Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

3 Oorzaken en oplossingen voor ontstoken tandvlees

3 Oorzaken en oplossingen voor ontstoken tandvlees
januari 03
06:35 2017

Bloedt je tandvlees wel eens bij het tandenpoetsen, dan is de kans groot dat het ontstoken is. Ontstoken tandvlees gaat niet altijd gepaard met pijn, maar is wel vervelend en kan resulteren in ernstigere klachten. Daarom is het goed om ontstoken tandvlees zo snel mogelijk aan te pakken.

Om de ontsteking effectief aan te pakken, moet je weten waar de oorzaak ligt. In het geval van ontstoken tandvlees is de ontsteking doorgaans vrij eenvoudig aan te wijzen. Bekijk hieronder de drie meest voorkomende oorzaken van een tandvleesontsteking en lees ook hoe je het effectief kunt aanpakken.

1. Ontstoken tandvlees door onvoldoende reiniging

Het ligt erg voor de hand, maar is toch de meest voorkomende oorzaak van een tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd. Wanneer de tanden niet voldoende of vaak genoeg gepoetst worden, kan tandplak zich ophopen bij de tandvleesrand en op moeilijk bereikbare plekken.

In deze tandplak kunnen schadelijke bacteriën zich gaan nestelen en vermenigvuldigen. De ziektemakers produceren zuren die het tandglazuur en tandvlees aantasten. Ook stoten ze vaak gassen uit die zorgen voor een vieze adem.

De bacteriën kunnen op den duur gaatjes en tandvleesontstekingen veroorzaken. Poets twee keer per dag tenminste twee minuten en de kans is groot dat een groot deel van de problemen al opgelost is.

2. Niet flossen of stoken

Een hoop mensen poetsen regelmatig grondig hun tanden, maar vergeten hierbij de ruimtes tussen de tanden. Gek eigenlijk, want onder de douche was je toch ook de zijkant van je lichaam? Ook tanden moeten gereinigd worden aan de zijkant.

Met name onderaan de tanden zit er altijd wat ruimte tussen twee tanden. In deze ruimte kunnen voedselresten en bacteriën gaan ophopen en wederom ontstoken tandvlees veroorzaken. Dit kan eenvoudig voorkomen worden door dagelijks goed te flossen en te stoken.

Zorg er bij het flossen voor dat de flosdraad daadwerkelijk een beetje onder het tandvlees gaat. Ga bij het tandenstoken in meerdere richtingen en meer dan eens, zodat je zeker weet dat alle afval verwijderd wordt. Het kan goed dat het tandvlees de eerste keren bloedt en dat het flossen/stoken niet prettig is.

Zet echter door, want binnen enkele dagen is je tandvlees gewend aan de handelingen en bovendien een stuk gezonder.

3. Verkeerd voedselpatroon

Een verkeerd voedselpatroon kan bijdragen aan een tandvleesontsteking. Hoewel dit altijd gepaard gaat met een onvoldoende grondige reiniging, kan het voedingspatroon wel een significante invloed hebben. Onder meer het veel drinken van alcohol is schadelijk voor het evenwicht in de mond.

Alcohol doodt bacteriën, maar niet alleen de slechte. In de mond, en met name op de tong, zijn altijd bacteriën aanwezig die in een evenwicht leven. Dit evenwicht is op geen enkele manier schadelijk. Wanneer de groep bacteriën echter regelmatig wordt aangetast door bijvoorbeeld alcohol, wordt dit evenwicht (ernstig) verstoord.

Het gevolg is dat sommige bacteriën de overhand kunnen krijgen. Dit kan leiden tot een vieze tong en slechte adem, maar ook een tandvleesontsteking. Ook het eten van veel fruit, drinken van veel koffie en dagelijks (zoet) snoepen vergroot de kans op tandvleesontstekingen.

Wat als ik niks aan de ontsteking doe?

Veel mensen zijn misschien gewend aan het hebben van bloedend tandvlees. Toch is het altijd een signaal dat het tandvlees niet helemaal gezond is. Zelfs als het niet direct veel klachten veroorzaakt, is de kans op ernstigere klachten wel een stuk groter dan bij gezond tandvlees. Ontstoken tandvlees (gingivitis) kan overgaan op paradontitis, waar ook het tandbeen aangetast wordt. Dit is meestal lastig behandelbaar.

Ook kan het tandvlees terugtrekken, waardoor de tandhals bloot komt te liggen. De tand wordt hierdoor erg gevoelig voor warmte, kou en sommige smaken als zoet. Dit is erg onprettig en onomkeerbaar.

 

Disclaimer: persoon op foto heeft geen ontstoken tandvlees.

Gerelateerde artikelen