Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

3 Tips om stress te voorkomen

3 Tips om stress te voorkomen
april 12
17:41 2017

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben er dagelijks mee te maken: stress. Stress kan serieuze gevolgen hebben voor je lichaam en geest. Denk aan een burn-out en depressies. Het is belangrijk om stress klachten serieus te nemen. Met de volgende 3 tips kun je stress verminderen en voorkomen.

1. “Nee” is ook een antwoord

Stress gaat vaak samen met een drukke baan. Deadlines die gehaald moeten worden. Zeurende collega’s of een veeleisende baas. Stress ligt al snel op de loer. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat “nee” ook een antwoord is.

Veel mensen kijken op tegen hun baas. Maar dat is nergens voor nodig. Ook je baas is maar een mens. Waarschijnlijk heeft je baas ooit op dezelfde positie gezeten waar jij nu zit. Je maakt meer indruk op je baas door een keer “nee” te zeggen. In plaats van al het werk maar aan te nemen. Of door elke week over te werken.

Zorg er ook voor dat je werk niet mee naar huis neemt. Soms kan dat lastig zijn. Bijvoorbeeld als je een deadline waarschijnlijk niet gaat halen. Kijk dan vooral naar jezelf. Als jij er niks aan kunt doen dat je een deadline niet haalt heb jij je best gedaan.

2. Eet gezond

Lichaam en geest versterken elkaar. Slechte voeding heeft grote invloed op je geest. Door slecht te eten wordt je sneller moe, presteer je minder en ben je gevoeliger voor stress. Tijdens perioden van stress maakt je lichaam allemaal stoffen aan die je lichaam en geest beïnvloeden.

Cortisol is bijvoorbeeld een bekend stresshormoon. Wist je dat je cortisol niveau direct na het opstaan in de ochtend het hoogste is? Ga dus nooit de deur uit zonder een goed ontbijt te nemen. Ga ook nooit in de ochtend eerst sporten en dan ontbijten. Dit zorgt voor een hoger cortisol gehalte en heeft een slechte invloed op je lichaam en je geest.

Vermijd zoveel mogelijk producten met toegevoegde suikers. Suikers zijn slecht voor je lichaam en hebben geen voedingswaarde. Het enige moment wanneer je lichaam wel suiker nodig heeft is direct na het opstaan (verlaagd de cortisolwaarde) en direct na een zware inspanning (om de energievoorraad in de spieren te herstellen).

Het nemen van een vitaminen is geen overbodige luxe. Vooral als je weinig groente en fruit eet. Het is wel belangrijk een goed supplement te nemen gebaseerd op natuurlijke toevoegingen. Het assortiment van bijvoorbeeld Solgar bestaat uit hoogwaardige biologische bestanddelen zonder kunstmatige toevoegingen.

3. Slaap als een baby

Mensen met stress kunnen vaak moeilijk in slaap komen. Dit komt omdat een hoog cortisolgehalte je onrustig maakt. Ook kan piekeren veel invloed hebben op je slaapgedrag. Daarom is het belangrijk om je werk niet mee naar huis te nemen. Hoewel piekeren midden in de nacht geen zin heeft hebben veel mensen hier last van.

Je lichaam en geest hebben slaap hard nodig. Tijdens het slapen herstelt je lichaam maar ook je geest van alle inspanningen van de dag. Een legendarisch uitspraak van Joop Zoetemelk in 1980 benadrukt dit: “De Tour de France win je in bed”.

Hoe zorg je voor een goede nachtrust:

  • Zorg voor een opgeruimde en verduisterde slaapruimte
  • Kijk geen televisie/computer/telefoon vlak voor het slapen gaan
  • Ontspan voor het slapengaan met een mindfulness oefening of muziek
  • Probeer piekeren uit te stellen tot de volgende dag
  • Eet een eiwitrijke maaltijd voor het slapen gaan (bijvoorbeeld magere kwark)
  • Drink niet teveel zodat je midden in de nacht moet plassen
  • Werk je onregelmatig? Doe tussendoor een powernap van 90 min.
  • Zorg altijd voor minimaal 7-8 uur slaap

Met bovenstaande tips kun je stress verminderen en voorkomen. De belangrijkste tip: maak je niet druk om zaken waar je geen invloed op hebt.

Gerelateerde artikelen