Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

3 Veelvoorkomende mondproblemen en oplossingen

3 Veelvoorkomende mondproblemen en oplossingen
oktober 27
12:42 2018

Hoewel iedereen de mond verzorgt, gaat dit nog niet altijd goed. De mond is een gevoelig deel van het lichaam waar vrij makkelijk problemen kunnen ontstaan. Dit gebeurt onder invloed van voedsel, drinken, roken en andere gassen die worden ingeademd. Gelukkig kunnen veel mondproblemen vrij eenvoudig voorkomen worden.

Dit is belangrijk, omdat het een verergering van klachten kan voorkomen. Syndroom.info bespreekt drie veelvoorkomende mondproblemen en hoe deze effectief aangepakt en in de toekomst voorkomen kunnen worden.

1. Bloedend tandvlees

Veel mensen weten niet beter dan dat ze wat bloed zien wanneer ze de tandpasta uitspugen na het tandenpoetsen. Toch is dit niet de normale situatie, want bloedend tandvlees wijst op een ontsteking van het tandvlees.

Gezond tandvlees is sterk en zal niet zo maar bloeden.

In veel gevallen zit de ontsteking enigszins tussen de tanden, waar de tandenborstel niet goed komt. Enkele tandenborstelhaartjes kunnen een bloeding veroorzaken, terwijl tandplak niet goed verwijderd.

Door dagelijks te flossen en/of stoken kan deze ruimte gereinigd worden, terwijl ook het tandvlees sterker wordt wanneer er regelmatig een tandenstoker tegenaan duwt. In de meeste gevallen bloedt het tandvlees al na enkele dagen niet meer.

2. Zwakke plekken op het gebit

Vaak zien we dat mensen rond specifieke tanden altijd meer tandsteenvorming hebben en hier bovendien sneller gaatjes krijgen. Vaak wordt dit afgedaan als simpelweg “een zwakke tand”, maar in de meeste gevallen is er meer aan de hand.

Mensen die met een manuele tandenborstel poetsen hebben hierbij vaak een vast ritueel hoe ze door de mond gaan. Niet zelden worden hierbij sommige plekjes op het gebit overgeslagen.

Is dit structureel, dan zal op de overgeslagen stukjes meer tandplak ophopen, wat kan leiden tot tandsteenvorming en gaatjes.

Een elektrische tandenborstel kan hier uitkomst bieden. Niet alleen poetst een elektrische tandenborstel grondiger, ook gebruik je de borstel door iedere tand één voor één te poetsen. De kans dat je vervolgens plekjes overslaat is daarmee een stuk kleiner.

3. Vieze tong

Veel mensen hebben geen mooie, lichtroze tong. In plaats hiervan is een witte tot soms zelfs bruine aanslag aanwezig. Heb je net koffie gedronken of chocolade gegeten, dan is dat logisch.

Het is een ander verhaal wanneer dit de normale kleur van de tong is.

Vaak wijst dit op de wildgroei van schadelijke bacteriën, waarbij de natuurlijke bacteriebalans op de tong verdwenen is. De aanslag kan leiden tot een ontsteking, de kans op gaatjes vergroten, een vieze smaak veroorzaken en bovendien leiden tot een slechte adem. Daarnaast oogt een vieze tong natuurlijk ook niet mooi.

Een vieze tong kun je schoonmaken met een speciale tongschraper (let op: gebruik geen tandenborstel). Ook mondwater kan helpen om de tong schoon te maken en te houden.

Gerelateerde artikelen