Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

5 Tips bij het kiezen van de juiste zorgverzekering

5 Tips bij het kiezen van de juiste zorgverzekering
juni 11
13:06 2018

In de tweede week van november wordt er meer duidelijk over de zorgverzekering voor 2019. In deze week worden de premies bekend en heb je de beste mogelijkheid om zo nodig over te stappen op een nieuwe verzekering. Hoewel de meeste mensen soms wel tientallen jaren bij dezelfde zorgverzekeraar zitten, is dit niet altijd de beste keuze. Dat heeft met verschillende zaken te maken.

Syndroom.info geeft je 5 tips om op te letten wanneer je verschillende zorgverzekeringen met elkaar wilt vergelijken.

1. Eigen risico – standaard of extra?

In Nederland is de zorgverzekering verplicht, maar mag je zelf bepalen wat het eigen risico is dat je wilt betalen. Het eigen risico is de eigen bijdrage die je moet leveren bij een medische behandeling.

In 2018 is het verplicht eigen risico € 385,00, wat dus betekent dat je de eerste € 385,00 van zorgkosten zelf moet betalen. Je kunt echter ook een vrijwillig eigen risico nemen, tot € 500,00 extra per jaar. Hoewel je dan bij behandeling dus meer betaalt van je eigen geld, dat de premie wel omlaag. Heb je niet vaak medische hulp nodig, dan kun je dit dus doen om maandelijks minder kwijt te zijn aan de zorgpremie.

2. Vrij keuze bij zorgverzekeraar

Bij sommige zorgverzekeraars heb je vrije zorgkeuze. Dit wil zeggen dat je bij alle zorgverleners terecht kunt en de kosten hier kunt opgeven bij de verzekeraar.

Heb je geen vrije keuze, dan moet je zorg krijgen bij een bij de verzekeraar aangesloten instantie.

In de praktijk heb je bij vrije keuze meer mogelijkheden op het gebied van privéklinieken en vergelijkbare instanties. Wel betaal je met vrije zorgkeuze vaak iets meer maandelijkse premie.

3. Extra opties bij de verzekeraar

Sommige verzekeraar bieden extra opties aan die het verkrijgen van zorg eenvoudiger maken voor je. Je kunt hierbij denken aan een verbeterde communicatie, bijvoorbeeld via een chatapplicatie, of door snellere afhandeling van declaraties.

Het kan namelijk per zorgverzekeraar verschillen hoe snel je de kosten vergoed krijgt. Zeker wanneer je het niet breed hebt kan dit erg prettig zijn, omdat je dan minder lang hoeft te wachten voordat de kosten die je hebt gemaakt voor de behandeling worden vergoed.

4. Polisvoorwaarden checken

Omdat de zorgverzekering verplicht is in Nederland, vind je tussen verschillende zorgverzekeringen in Nederland vaak minder verschillen dan bij andere soorten verzekeringen.

Toch kunnen er per zorgverzekeraar verschillen zijn in de dekking, met name wanneer je een aanvullend pakket afsluit. Heb je specifieke wensen of eisen voor je zorgverzekering, neem dan uitgebreid de tijd bij het vergelijken van de verzekeringen. Houd er rekening mee dat de voorwaarden jaarlijks kunnen veranderen.

Wil je een zorgverzekering 2019 afsluiten, dan is het wellicht verstandig om even te wachten tot zorgverzekeraars de voorwaarden voor het nieuwe jaar hebben opgesteld.

5. Aanvullende verzekering? Let op tandheelkosten, fysiotherapie en bril

Heb je een aanvullende verzekering, kijk dan kritisch naar de kosten voor de tandarts, fysiotherapie en brillen of lenzen. Meestal betaal je hier extra voor, terwijl het niet altijd nodig is. Heb je bijvoorbeeld geen bril of lenzen, dan is het zonde om een aanvullende zorgverzekering te kiezen die hier extra aandacht aan geeft.

Ook voor tandartskosten is een kritische blik geen overbodige luxe. Vaak zijn de extra kosten voor de verzekering hier hoger dan wat je daadwerkelijk nodig hebt voor enkele routinecontroles per jaar.

Gerelateerde artikelen