Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

5 Tips bij overgangsklachten

5 Tips bij overgangsklachten
augustus 07
09:26 2017

De overgang is voor veel vrouwen een moeilijke periode. Je kunt namelijk te maken hebben met verschillende overgangsklachten. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan slaapproblemen,  moeheid, spierpijn, stemmingswisselingen, een laag libido, aankomen in gewicht en bijvoorbeeld opvliegers.

Het is allemaal erg vervelend, maar het is nog lastiger wanneer dat het je dagelijkse leven gaat beïnvloeden.  Daarbij kun je denken aan thuis, maar ook aan je werk of op sociaal vlak. Maar wist jij dat kleine aanpassingen in je eet- en leefstijl je al kunnen helpen?

Deze 5 tips bij overgangsklachten kunnen je helpen, om er zo de scherpe randjes vanaf te halen. Lees ze daarom goed door en bekijk welke tips jou in de praktijk kunnen helpen. De overgang verloopt bij iedere vrouw anders, maar het is goed om te bekijken hoe het bij jou is en wat jij er aan kunt doen.

Tip 1: Gezonde voeding

Wanneer je in de overgang terecht bent gekomen, dan wil dat zeggen dat de hormoonhuishouding van slag raakt. Jouw gezondheid kan daardoor beïnvloed worden. Het zorgt dan voor overgangsklachten, maar ook je hart- en bloedvaten en botten kunnen daardoor erg kwetsbaar worden. Wil jij je welzijn bevorderen? Kies dan voor een gevarieerd eetpatroon. Het beste kan er gekozen worden voor veel verse voedingsmiddelen in je dagmenu, veel vitaminen en mineralen. Groenten en fruit zijn een goede optie, maar ook zaden en vette vis. Zorg ook dat je voldoende plantaardige hormonen (fyto-oestrogenen) binnen gaat krijgen, te denken aan sojaproducten, kikkererwten, linzen, haver en rode klaver. Deze zorgen er namelijk voor dat je opvliegers verminderd zullen worden. Zorg er ook voor dat je geraffineerde koolhydraten zoals witte pasta,  witbrood en suikers gaat vermijden. Drink alcohol met mate (of beter gezegd helemaal niet).

Tip 2: Sporten

Zorg dat je tijdens de overgang iedere dag voldoende blijft bewegen. Waarom? Omdat dit een positief effect heeft op bijvoorbeeld je opvliegers. Je kunt een mooie wandeling maken, fietsen, tennissen, joggen of op een andere manier bewegen.

Een goede tip is lekker bewegen in de buitenlucht. Daardoor voed jij je lichaam namelijk ook met verse zuurstof en met vitamine D. Door te sporten blijf je ook beter op gewicht. Het is ook goed voor je hart en je spieren worden krachtig gehouden. De botten blijven hierdoor ook sterker. Ga je iedere week met gewichten trainen?

Dan is dat een goede keuze, want dit bevordert de aanmaak van groeihormonen  en deze gaan bijvoorbeeld botontkalking tegen. Als je blijft bewegen dan kun je  stress ook verminderen. Ga bewegen, je krijgt er energie van en je gaat je snel veel beter voelen!

Tip 3: Voldoende nachtrust

Slapen is altijd belangrijk, maar zeker in de overgang. Doorslapen kan wel eens lastig zijn wanneer je last hebt van de overgangsklachten. Maar het is wel belangrijk en daarom geven we je hier graag wat tips voor! Zorg om te beginnen voor goede nachtkleding, daarbij kun je denken aan katoenen kleding. En slaap onder een dun laagje beddengoed van linnen bijvoorbeeld. De materialen kunnen namelijk goed ademen en nemen het vocht op.

Je zou ook nog eens een coldpack onder je kussen kunnen leggen. Als je wakker bent, draai dan je kussen eens op, je zal dan direct de koelte ervaren. Als je tv kijkt of je mobieltje gebruikt voordat je gaat slapen, activeer je je hersenen, dus probeer dat te vermijden. Het verstoort namelijk de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

Als je dan nog niet kunt slapen, dan kan het goed zijn om eens te kijken naar ontspanningsoefeningen. Probeer het maar eens uit, zorg dat je dat een paar keer gaat oefenen, zodat het iedere dag vanzelf gaat. Zo leer je vanzelf beter in slaap te komen en door te slapen met overgangsklachten.

Tip 4: Seksdrive aanpakken

Tijdens de overgang hebben veel vrouwen het idee dat seks een moeten is. Maar ze hebben vaak niet zoveel zin en dat heeft te maken met de vaginale droogheid en soms is er ook sprake van een gebrek aan opwinding. Maar als je seksueel actief blijft in der overgang, dan zorgt dat ervoor dat de vochtigheid wordt verbeterd.

Praat er ook met je partner over, en zorg dat het geen taboe gaat worden, dat is nergens voor nodig. Ga samen je fantasie aanwakkeren zodat je weer zin krijgt. Bekijk samen hoe je er voor kunt zorgen dat de seks ook voor jou weer leuk wordt. Ook met overgangsklachten kan de seks fijn zijn, en kun je er samen aan werken, als je maar blijft praten met je partner.

Tip 5: Stop met roken

De overgang en roken gaan niet goed samen. Hoe dan ook, roken is en blijft een ongezonde gewoonte. Het verergert je overgangsklachten, te denken aan opvliegers. Maar ook is het erg schadelijk voor je lichaam. Door te roken krijg je veel toxische stoffen binnen die je huid sneller laten verouderen. Maar ook je je bloedsomloop gaat verminderen en zo kan het dus je hart en bloedvaten beschadigen. Zoek iemand die je kan helpen om te stoppen met roken tijdens de overgang. Je staat er niet alleen voor, mar met tips gaat het je lukken!

Het is belangrijk dat je wanneer je te maken hebt met overgangsklachten, blijft praten met anderen. Het kan erg lastig zijn, maar door er over te praten, maak je er geen taboe van. Je gaat hierdoor inzien wat de mogelijkheden zijn om er wat aan te doen. Met deze vijf tips bij overgangsklachten kun je in ieder geval proberen te stoppen met roken, meer bewegen, de seksdrive aanpakken,  meer ontspannen, goed slapen en gezond eten! Pak het aan en zorg dat je snel minder last hebt van de overgangsklachten. Daar wil jij toch ook direct mee beginnen?

 

Hoofdfoto: vrouw op bankje Pexels.com. Het artikel is niet gerelateerd aan de geportretteerde vrouw.

Gerelateerde artikelen