Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Acteur Oscar Aerts lijdt aan Cushing

september 12
13:40 2016

Na weken van vragen heeft Oscar Aerts eindelijk duidelijkheid over zijn gezondheid: hij lijdt aan het syndroom van Cushing. Dat maakte Aerts (27) dinsdag zelf bekend via zijn Instagram-account. Al een tijdje gonsde het van de geruchten over de gezondheid van de voormalig GTST-acteur. Fans was opgevallen dat hij de laatste tijd wel een erg dikke nek had, iets wat niet verklaard kon worden door een simpele gewichtstoename, zo leek het.

Gevolgen syndroom van Cushing

Het syndroom van Cushing is een aandoening waarbij het lichaam te veel cortisol produceert, een stresshormoon uit de bijnierschors. Cortisol is een essentieel hormoon om te functioneren, maar een teveel kan leiden tot problemen. Eén van de meest duidelijke symptomen van Cushing is een snelle gewichtstoename en opvallende verdeling van het lichaamsvet. Dit was ook bij Aerts het gene dat het meeste opviel onder de fans.

Aerts: Ik voel me verder prima, heb nergens last van, dus maak je vooral geen zorgen.

Naast de gewichtsveranderingen, kan het syndroom van Cushing onder meer leiden tot slapeloosheid, diabetesverschijnselen, spier- en botzwakte en geheugen- en concentratieproblemen. Veel van deze symptomen beginnen echter pas problematisch te worden wanneer er lange tijd geen actie wordt ondernomen tegen het syndroom.

Behandeling van Cushing

Gelukkig voor Oscar Aerts en lotgenoten, is het syndroom van Cushing meestal prima behandelbaar met medicijnen en in veel gevallen een operatie. Hoe de behandeling precies in zijn werk gaat, hangt af van de oorzaak. In veel gevallen bestaat er ergens in lichaam een gezwel dat de overproductie van cortisol veroorzaakt. Deze kan zich bevinden in de hypofyse, vlakbij de hersenen, maar ook in de nieren en soms elders in het lichaam. Operatieve verwijdering is vaak nodig, maar niet altijd.

Voor Oscar Aerts is het nog niet duidelijk wat er nodig is, zo zegt hij zelf. Wel is hij inmiddels begonnen met het innemen van medicijnen die de symptomen binnen enkele weken moeten doen verdwijnen. Met een vrolijke toon: “Ik voel me verder prima, heb nergens last van, dus maak je vooral geen zorgen. Geniet daarom nog maar even van mijn Bollie Bollie Bekkie, want ik ben over een tijdje gewoon weer de oude!”.

 

Foto: Instagram-account Oscar Aerts

Gerelateerde artikelen