Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

ADD: Alle Dagen Druk

ADD: Alle Dagen Druk
augustus 22
14:06 2018

Je hoofd is een chaos, ook al merken anderen daar niets aan. Anderen merken alleen dat je vaak te laat komt, je spullen vergeet of kwijt bent én dat je niet altijd even aanwezig bent. Kort gezegd, je leven lijkt één en al chaos als je een ADD’er bent.

Symptomen ADD

ADD wordt ook wel het stille tweelingzusje van een ADHD genoemd. Als ADD’er droom je vaak weg, waardoor je stiller bent. Vooral bij onderwerpen waar je geen interesse in hebt, zul je minder concentratie hebben. Daarentegen heb je bij onderwerpen die je interesseren, heel veel concentratie. Dit wordt ook wel hyperfocus genoemd.

Omdat ADD vaak onzichtbaar is, wordt het vaak op een latere leeftijd ontdekt. ADD is er al vanaf jonge leeftijd, maar wordt door buitenstaanders vaak gezien als luiheid en ongemotiveerd bedrag. ADD’ers voelen zich hierdoor vaak onbegrepen, waardoor er een grotere kans is op depressie, angststoornissen en een burn out.

Hersenen

Als je ADD’er bent, werken je hersenen anders. Je hebt een tekort aan neurotransmitters, waardoor alle prikkels en informatie langzamer binnenkomen en worden verwerkt. Je kunt hierdoor niet goed onderscheiden wat wél en niet belangrijk is. Hierdoor raakt je hoofd overprikkeld en dwaal je af en ga je dagdromen.

Gevolgen van ADD

Als je ADD hebt, kun je er op school of werk veel last van hebben, omdat je niet alles even interessant vindt en heel veel prikkels ontvangt. Veel ADD’ers leren en werken daarom liever in een rustige omgeving. Hiermee is het probleem nog niet opgelost, want ADD zit in je hoofd. Ook in een omgeving met weinig prikkels droomt een ADD’er snel weg. In relaties kan ADD ook lastig zijn, en dan vooral voor de partner.

Een ADD’er heeft veel tijd nodig om alles op een rijtje te zetten in zijn hoofd, waardoor zijn/haar partner niet altijd aandacht krijgt wanneer hij/zij dat nodig heeft. Een ADD’er is bovendien erg chaotisch, wat niet fijn is voor een partner. ADD heeft ook zijn positieve kanten en het is niet gek als je voor een ADD’er valt. ADD’ers zijn vaak heel erg origineel, spontaan, hebben een groot hart en voelen vaak meer aan dan anderen.

ADD en medicijnen

Om medicijnen te krijgen, moet je eerst een diagnose hebben. Een diagnose krijg je door een test af te laten nemen bij je huisarts of psycholoog. De meest gebruikte medicijnen bij ADD zijn Ritalin, Concerta of Dexamfetamine. Zij stimuleren je hersenen om de prikkels sneller te kunnen verwerken. De medicijnen hebben allemaal hetzelfde resultaat, alleen het ene medicijn werkt bij de ene persoon wel en bij de ander niet. Sommige mensen gebruiken geen medicijnen, omdat ze geen last hebben van hun ADD.

ADD, medicijnen en zorgverzekering

Ritalin wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering, maar je moet eerst je gehele eigen risico betalen. Dit houdt in, dat als je een eigen risico hebt van €385, je de eerste €385 euro van je medicijnen zelf moet betalen. De rest van het bedrag wordt vergoed door de zorgverzekering. Andere medicijnen worden bij bepaalde verzekeraars vergoed in een aanvullende verzekering.

 

Tags
add
Delen

Gerelateerde artikelen