Syndroom.info

Aids oorzaak

AidsAids symptomenAids oorzaakBehandeling aidsBesmetting hiv voorkomen

Aids wordt veroorzaakt door een infectie met het HIV-virus. HIV staat voor Humaan Immunodeficiëntie Virus. Het HIV-virus wordt overgedragen via seksueel contact en direct contact met het bloed. Het virus valt de zogenaamde CD4+ cellen aan van het immuunsysteem. Deze cellen worden ook wel de T-helpercellen genoemd. T-helpercellen kunnen worden gezien als de coördinators van het immuunsysteem tijdens een infectie. Ze leiden de afweer van het lichaam tijdens een ziekte in goede banen. Het gevolg van een HIV-infectie is dat de afweer steeds zwakker wordt. De T-helpercellen verdwijnen door het virus, en dus kan de afweer niet meer goed gecoördineerd worden.

Infectie met HIV-virus – Aids oorzaak

Het HIV-virus kan op verschillende wijzes worden overgedragen, namelijk via verschillende slijmvliezen en bij direct contact met bloed. De meest beruchte wijze van overdracht is seksueel contact. Het virus is in hoge mate aanwezig in vaginaal vocht, voorvocht en in mindere mate sperma en etter. Daarnaast is het virus in zeer hoge mate aanwezig in het bloed (ook menstruatiebloed). Wanneer dit in aanraking komt met slijmvliezen kan er besmetting optreden. Onder andere de slijmvliezen van de schaamlippen, baarmoederhals, vagina, eikel, urinebuis, anus, keel, darm, mond en oog zijn in meer of mindere mate gevoelig voor besmetting. Slijmvliezen bij de geslachtsorganen en anus zijn het meest kwetsbaar voor besmetting.

Kansen op overdacht

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zal seksueel contact met een geïnfecteerd persoon niet per definitie leiden tot besmetting. De kans op besmetting bij seksueel contact ligt onder de 1% bij vaginaal of oraal contact, tot maximaal 3% bij anale seks. Hoewel dit lager ligt dan vaak wordt aangenomen, schuilt hierin een groot risico. Sommigen zullen door dit lage percentage het risico nemen, terwijl een 1% kans alsnog relatief hoog is. Zeker wanneer de gevolgen de rest van het leven veranderen. Daarom moet er ten alle tijden worden gezorgd voor veilige seks. De gevolgen van een besmetting zijn zeer groot en onomkeerbaar.

De kans op besmetting bij gebruik van een besmette naald is ongeveer gelijk aan de kans bij seks, iets lager dan 1%. De kans op besmetting bij een bloedtransfusie met vervuild bloed is aanzienlijk hoger, 90%. De kans van overdracht van het virus van moeder op kind is bij de geboorte 25%, ook erg hoog dus.

Ondanks de ogenschijnlijk lage kans op overdracht bij seksueel contact, moet benadrukt worden dat deze kans alsnog veels te hoog is om een risico te nemen. De gevolgen van een HIV-besmetting zijn zeer ernstig. Vrij altijd veilig om besmetting te voorkomen.

AidsAids symptomenAids oorzaakBehandeling aidsBesmetting hiv voorkomen


tags

Syndroom - Aids - Fibromyalgie - Behandeling - Symptomen - Aandoening - Down - Tourette- Tietze - Hiv - Pijn - Syndromen - Behandelen - Kenmerken - Spierreuma - Vitamine B12 - Reuma - Asperger - Cushing - Autisme - Fibromyalgie test