Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Alternatieven op tabak: wat zijn de opties?

Alternatieven op tabak: wat zijn de opties?
februari 17
17:04 2020

Ongeveer een vijfde van alle Nederlanders rookt, waarbij een groot deel van deze groep dagelijks rookt. De meeste mensen roken sigaretten, maar alternatieven voor sigaretten winnen steeds meer aan populariteit. Elektronische sigaretten, ook wel e-sigaretten of e-smokers genoemd, bestaan in diverse formaten en soorten. 

Deze elektronische sigaretten vormen voor steeds meer rokers in Nederland een alternatief op het roken van sigaretten. De gemiddelde elektronische sigaret blijkt uit onderzoek minder schadelijk te zijn dan een normale sigaret. Bovendien kan bij elektrische sigaretten gekozen worden voor diverse smaken die niet mogelijk zijn bij een reguliere sigaret.

Toch zijn er ook gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van elektronische sigaretten. Bovendien bevatten de vloeistoffen die gebruikt worden voor elektronische sigaretten nicotine. Hierdoor is een elektrische sigaret niet geschikt om te stoppen met roken.

Denk je eraan om over te stappen op een elektronische sigaret of e-smoker, dan zijn er verschillende afwegingen die gemaakt kunnen worden.

E-smokers, wat zijn het eigenlijk?

Een elektrische sigaret is een klein apparaat waarmee een vloeistof elektronisch wordt verdampt, geïnhaleerd en uitgeblazen. De damp (vape) die vrijkomt bestaat voornamelijk uit water. Het roken van een elektrische sigaret wordt ook wel dampen of in het Engels, vapen genoemd.

Elektrische sigaretten kunnen diverse smaken bevatten. Dit werkt op basis van de bestandsdelen van de vloeistof die gebruikt wordt. Deze zogenaamde liquid voor e smokers koop je los. Afhankelijk van het model kan er gekozen worden uit een groot aantal verschillende smaken. Voorbeelden van beschikbare smaken zijn menthol liquid, diverse fruitsoorten en ook een ‘neutrale’ smaak.

Ten opzichte van normale sigaretten zijn er grote verschillen in de stoffen die vrij komen bij het gebruik van de sigaret.

Elektronische sigaretten bevatten bijvoorbeeld geen teer en meestal geen stoffen als koolmonoxide, arseen, formaldehyde, stikstofoxide en andere verbrandingsstoffen die een normale sigaret wel heeft. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. Zo kunnen sommige stoffen kanker en andere aandoeningen veroorzaken.

Is een e-sigaret schadelijk voor de gezondheid?

E-smokers bevatten in de meeste gevallen veel minder schadelijke stoffen dan een normale sigaret. Over het algemeen is het gebruik van een elektronische sigaret hierdoor minder schadelijk dan een normale sigaret.

Het hangt echter sterk van het type e-smoker af in welke mate dit het geval is. Zo zijn er e-smokers die, net als normale sigaretten, ook het kankerverwekkende formaldehyde bevatten. Soms is dit zelfs in een veel hogere mate dan een normale sigaret.

Een e-sigaret is daarom per definitie niet gezond. Ook elektronische sigaretten bevatten stoffen die schadelijk zijn en klachten kunnen veroorzaken.

Wanneer je op zoek bent naar een e-smoker die minder schadelijk is dan een normale sigaret, is een goed vooronderzoek daarom belangrijk. Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat de effecten van elektronische sigaretten nog niet volledig in kaart zijn gebracht. Omdat e-smokers relatief nieuw zijn, bestaan er nog vragen of de langetermijneffecten.

Omdat elektrische sigaretten relatief nieuw zijn, is er ook nog minder controle aanwezig. Hierdoor kan het per leverancier, model en smaak erg uiteenlopen welke stoffen er vrijkomen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor gevestigde merken en op te passen voor namaakproducten, die soms meer schadelijke stoffen bevatten.

Kan een e-sigaret helpen bij het stoppen met roken?

Elektrische sigaretten worden niet gemaakt om te stoppen met roken. Hoewel je bij sommige modellen zelf kan bepalen hoeveel nicotine je per inhalatie binnenkrijgt, houdt een elektrische sigaret met nicotine de verslaving in stand.

E-smokers creëren een waterdamp. Deze heeft over het algemeen een minder sterke geur en blijft niet lang hangen, wat bij tabak wel het geval is. Om deze reden gebruiken veel mensen een elektrische sigaret ook binnenshuis, terwijl ze dit bij een sigaret niet doen.

Sommige mensen gaan hierdoor juist meer roken met een elektrische sigaret, waardoor de verslaving wordt versterkt.

Wil je stoppen met roken, dan wordt aangeraden om dit op een andere wijze te proberen.

 

 

Gerelateerde artikelen