Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Brokjes in de keel? Pak amandelstenen aan!

Brokjes in de keel? Pak amandelstenen aan!
januari 18
12:00 2017

Misschien ken je het wel: ineens ligt er een brokje op je tong. Meestal wit tot witgeel en niet perse tijdens of vlak na het eten. Waar komt het vandaan en wat is het precies? In de meeste gevallen zal het brokje een amandelsteentje zijn. Dit is een klein brokje afval dat vastzit achterin de mond in de zogenaamde crypten van de keelamandelen.

Keelamandelen vangen ziektemakers op en maken deze onschadelijk. De crypten zijn diepe groeven die onderdeel zijn van de amandelen, maar met name achter het verdikte, zichtbare deel zitten. In deze crypten kan afval gaan ophopen. De ene persoon heeft hier meer last van dan de ander, maar iedereen kan ze krijgen. Gelukkig is er ook iets te doen aan de verwijdering van amandelstenen.

Hoe ontstaan amandelstenen?

Amandelstenen zijn een mengsel van verschillende afvalstoffen, met als belangrijkste bestandsdeel en kolonie bacteriën. De amandelcrypten kunnen vrij dik zijn, wat soms leidt tot de ophoping van afval. Het lichaam weet hier prima vanaf te komen, maar soms blijven er toch brokjes bestaan.

Deze brokjes bestaan onder meer uit voedselresten, dode (witte) bloedcellen en dode epitheelcellen (bovenste laag cellen mondholte). Dit vormt een bijzonder goede voedingsbron voor sommige bacteriën, die er dan ook dankbaar gebruik van maken.

De bacteriën vermeerderen zich explosief en produceren bovendien gassen die flink kunnen stinken. Amandelstenen gaan dan ook vaak gepaard met een vieze geur.

Soms raken de amandelstenen los. Dit kan zijn omdat ze te groot zijn om te blijven zitten, maar bijvoorbeeld ook door een hoestbui of reactie van het lichaam. Voor zowel je gezondheid als de geur van de adem is het goed om amandelstenen te verwijderen.

 Amandelstenen verwijderen: hoe doe je dat?

Het lastige is dat de crypten waarin amandelstenen zich bevinden vrij ver achterin je mond zitten. Soms kun je amandelstenen verwijderen door met je vinger of bijvoorbeeld een wattenstaafje een beetje op de crypten te duwen, waardoor de steentjes loskomen.

Dit is echter niet aan te raden, omdat je de amandelen zo eenvoudig kunt irriteren en zelfs nieuw afval kan introduceren. Kies je voor deze methode, reinig de vingers dan grondig en zorg ook dat het wattenstaafje volledig schoon is. Gebruik liever één van de volgende behandelingen:

Reinig de mond grondig

Een grondige, reguliere reiniging van de mond helpt bij de behandeling. Omdat je lichaam langzaam zelf de steentjes afbreekt en ze met een goede mondreiniging in elk geval niet groeien, verwijder je de amandelsteentjes zo langzaam.

Gebruik onder meer een tongschraper en niet-agressief mondwater om de mondholte effectief te reinigen.

Gorgel met zout water of een keelvloeistof

Door te gorgelen bereik je de keelamandelen effectief. Hierdoor kun je ook amandelstenen verwijderen, al is directe verwijdering soms lastig. Door met zout water te gorgelen ontsmet je de regio en kun je een flinke hoeveelheid schadelijke bacteriën hier doden. Ook kan het zijn dat je de amandelsteentjes losgorgelt, hoewel dit niet altijd lukt.

Je kunt ook gorgelen met een speciaal mondwater dat de hele regio reinigt. Gebruik nooit mondwaters met alcohol, omdat dit meer kwaad dan goed doet.

Wegspuiten met een spuitje

Met een spuitje gevuld met water kun je de amandelsteentjes voorzichtig wegspuiten uit de crypten. Pas echter op dat je de amandelen niet aanraakt. Dit kan leiden tot irritatie. Ook kan het spuiten zelf onprettig zijn en is er de kans op verslikking. Wees hier dus voorzichtig mee.

Hardnekkige amandelsteentjes

Blijven de steentjes maar terugkomen en een slechte adem en klachten veroorzaken? Soms kan ervoor gekozen worden de amandelen te laten verwijderen. Zeker wanneer er een kans bestaat op amandelontstekingen is dit een optie. Raadpleeg je huisarts om meer te weten te komen over de behandelmogelijkheden die in jouw situatie van toepassing zijn.

Gerelateerde artikelen