Syndroom.info

Asperger volwassenen

AspergerAsperger kenmerken Asperger volwassenenAsperger relatieAsperger erfelijk

Het syndroom van Asperger is een aandoening waar over het algemeen goed mee geleefd kan worden. Niet zelden wordt de definitieve diagnose Asperger zelfs pas op volwassen leeftijd gesteld. Mensen met het syndroom van Asperger hebben een aantal duidelijke beperkingen, zeker in sociaal opzicht. Toch leren volwassenen met Asperger hier vaak behoorlijk goed mee omgaan tijdens het leven.

Asperger als volwassene

Volwassenen met Asperger kunnen hun beperkingen vaak inmiddels behoorlijk goed maskeren met bepaalde andere kwaliteiten, zoals hun vaak hoge intelligentie. Toch blijft sociaal contact vaak wat lastig. De toon van een gesprek wordt soms niet goed aangevoeld, en intense (liefdes)relaties zijn vaak erg moeilijk. Omdat emotie niet goed wordt begrepen of doorzien bij anderen, kan iemand met Asperger koud of niet-inlevend overkomen. De persoon met Asperger wil het wel begrijpen, maar heeft er moeite mee. Dit kan ook problemen veroorzaken bij bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken.

Een studie of zelfstandig werk afronden gaat prima, maar in combinatie met sociaal contact kan het lastig worden. Voor mensen met Asperger kan het soms verstandig zijn voor een beroep te kiezen waarbij hun beperkingen niet een te grote invloed gaan hebben op de uitvoering van het werk. Het is voor mensen met Asperger belangrijk duidelijk te zijn in uitleg en meningen en ook vrij letterlijk te zijn, ook al kan dit aanvoelen alsof je te direct en hard bent.

Interesses bij Asperger

Een bekend kenmerk van Asperger is dat mensen met de aandoening vaak zeer intens opgaan in interesses. Het lijkt er soms op dat dit bij kinderen met Asperger meer wordt geaccepteerd dan bij volwassenen. Een volwassene met Asperger en een fanatieke hobby wordt eerder als gek gezien. Het is belangrijk deze hobby’s of interesses niet te willen afpakken. Ze horen bij de persoon en zijn belangrijk in zijn of haar leven.

Bekijk voor een overzicht van andere kenmerken van Asperger de pagina Asperger kenmerken.

AspergerAsperger kenmerken Asperger volwassenenAsperger relatieAsperger erfelijk