Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Asperger: vreemde eend tussen andere autistische stoornissen

juni 07
15:23 2015

asperger-syndroomTijdens het oorlogsgeweld van de Tweede Wereldoorlog, legde één man de basis voor het onderzoek naar een tegenwoordig erg bekende medische aandoening: het syndroom van Asperger. De Oostenrijkse kindarts Hans Asperger deed onderzoek naar een aandoening die hij bij verschillende kinderen terug zag komen. Deze kinderen noemde hij in zijn proefschrift ‘kleine professors’, omdat ze een opvallend grote interesse hadden in specifieke onderwerpen en bovendien een erg formeel taalgebruik hanteerden. Een specifieke naam had Asperger niet voor, daarom is de aandoening uiteindelijk vernoemd naar hemzelf: het syndroom van Asperger.

Het syndroom van Asperger valt volgende de officiële diagnose criteria van DSM-5 onder de autisme spectrum stoornissen, maar is in een aantal opzichten erg verschillend van andere autistische stoornissen. Zo wordt het syndroom van Rett onder dezelfde categorie als Asperger geschaard: autisme spectrum stoornis, terwijl de verschillen enorm zijn. Het syndroom van Rett gaat namelijk gepaard met ernstige mentale invaliditeit, waar bij het syndroom van Asperger allerminst sprake van is. Sterker nog, veel mensen met het syndroom van Asperger hebben zelfs een gemiddelde tot hoge intelligentie.

Overeenkomsten Asperger en andere autistische stoornissen

Een duidelijke eigenschappen van autistische stoornissen is dat mensen moeite hebben met het leggen van sociale contacten. Over het algemeen kan iemand met autisme, ook Asperger, niet goed omgaan met beeldspraak en figuurlijke uitdrukkingen. Dingen die gezegd worden, worden meestal vrij letterlijk opgenomen. Simpel gezegd kunnen de meeste mensen met autisme een gesprek minder goed lezen: het is lastig om een gesprek aan te voelen. Ook het inlevingsvermogen is bij zowel Asperger als andere autistische aandoeningen minder sterk of zelfs geheel afwezig. Bepaalde emoties kunnen lastig te begrijpen zijn, wat kan leiden tot onbedoelde conflicten in persoonlijke relaties of op de werkvloer.

Waarin het syndroom van Asperger verschilt van autisme

Het syndroom van Asperger verschilt op enkele vlakken vrij sterk van de meeste andere autistische stoornissen. De meeste autistische stoornissen gaan gepaard met een lage intelligentie. Onder andere de spraak en motoriek ontwikkelt zich trager en minder goed. Afhankelijk van de ernst is zelfstandig wonen en leven soms niet of nauwelijks mogelijk. Bij het syndroom van Asperger ligt dit compleet anders. De spraak ontwikkelt zich normaal en de intelligentie is over het algemeen gemiddeld tot (zeer) hoog. Het is niet ongewoon dat mensen met Asperger moeilijkere woorden dan een gemiddelde persoon gebruiken, deels vanwege de intelligentie, maar vooral omdat men minder goed aanvoelt welk woord goed past in het gesprek.

In tegenstelling tot andere autistische stoornissen, kan iemand met het syndroom van Asperger in vrijwel alle gevallen zonder problemen alleen wonen en leven. Zelden ontstaan er grote problemen in het dagelijks leven vanwege de stoornis. Wel is het mogelijk dat er problemen ontstaan in sociale relaties, omdat het wederzijdse begrip soms niet optimaal is. Deze problemen kunnen zowel in de privésfeer als werksfeer ontstaan, omdat er bijvoorbeeld misverstanden ontstaan of iemand met Asperger niet goed begrepen wordt door collega’s. Toch is het voor de meeste mensen met het syndroom van Asperger mogelijk om succesvol een carrière te hebben en zonder erg grote problemen te leven. Met name op hogere leeftijd leert iemand met Asperger steeds beter om te gaan met zijn of haar stoornis en zich dus beter te mengen in de maatschappij.

Meer weten over het syndroom van Asperger? Lees ons artikel hier.

Gerelateerde artikelen

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment