Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Atopisch syndroom

Atopisch syndroom
juni 06
08:22 2022

In Nederland is allergie één van de meest voorkomende chronische ziekten. Steeds meer mensen kampen met klachten ten gevolge van een allergie. Wanneer iemand kampt met meerdere allergieën en de ziekteverschijnselen passend zijn bij astma, hooikoorts of constitutioneel eczeem, is er mogelijk sprake van het atopisch syndroom.

Wat is het atopisch syndroom?

Het atopisch syndroom is het geheel van ziekteverschijnselen die zijn ontstaan door meerdere allergieën, waarvan astma, constitutioneel eczeem en hooikoorts de belangrijkste uitingen zijn. Bij mensen met het atopisch syndroom ontstaan, na blootstelling aan het allergeen, binnen zeer korte tijd klachten die passend zijn bij deze ziekten, zoals benauwdheid, jeuk, tranende ogen en/of een verstopte neus. Een huisarts kan op basis van klachten en eventuele huidafwijkingen de diagnose stellen. 

Klachten atopisch syndroom

Mensen met het atopisch syndroom kampen vaak met verschillende klachten, zoals:

 • tranende ogen
 • niezen 
 • jeukend, prikkelend of brandend gevoel in neus, ogen en/of keel
 • verstopte neus 
 • benauwdheid
 • piepende ademhaling
 • vermoeidheid
 • loopneus 
 • rode uitslag
 • schilfering op de huid
 • jeukende huid 

Genezing van het atopisch syndroom

Genezing van het atopisch syndroom is helaas niet mogelijk. Of je aanleg hebt voor het atopisch syndroom wordt namelijk genetisch bepaald; Kampen jouw grootouders en/of ouders met allergieën? Dan is de kans groot dat jij en verschillende familieleden ook bekend zijn met meerdere soorten allergieën. Hoewel genezing van het atopisch syndroom niet mogelijk is, is het wel mogelijk om de klachten te verminderen.  

Klachten behandelen 

Naast dat de klachten van het atopisch syndroom vaak ontzettend vervelend zijn, kan het je ook belemmeren in je dagelijks leven. Helaas bestaat er (nog) geen manier om te genezen van het atopisch syndroom, maar gelukkig zijn er wel verschillende manieren om de klachten van het atopisch syndroom te verminderen. 

Klachten verminderen van atopisch hooikoorts

De bekendste manier om de klachten van atopisch hooikoorts te verminderen, is door (een combinatie van) neusspray, oogdruppels en antihistaminica (tabletten tegen allergie) te gebruiken. Een intensievere manier om de klachten van atopisch hooikoorts te verminderen, is door immunotherapie te ondergaan. 

Gebruik je liever geen medicijnen? Of heb je één of meerdere van bovenstaande manieren al geprobeerd zonder gewenst resultaat? Overweeg dan eens om de klachten van je atopisch hooikoorts te verminderen met Medical Taping

Medical Taping is een bewezen effectieve manier om de symptomen bij hooikoortsklachten te verminderen. Bij Medical Taping wordt er tape op een bepaalde manier op je huid geplakt. Vervolgens reageert je huid op de geplakte tape en wordt er een signaal naar je hersenen afgegeven. Je immuunsysteem reageert hierop en wordt adequater. Omdat het immuunsysteem adequater wordt gaat het ook (beter) reageren op andere signalen. Door de meer adequate reactie nemen de hooikoortsklachten af.

Klachten verminderen van atopisch eczeem 

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van atopisch eczeem te bestrijden. Zo kun je de huid insmeren met een ongeparfumeerde zalf om de huid vet te houden en niet te laten uitdrogen, de huid insmeren met (voorgeschreven) medicinale (hormoon)zalven om de ontstekingsprocessen te onderdrukken, afweer onderdrukkende medicijnen slikken of, als voorgaande manieren niet effectief zijn of teveel bijwerkingen geven, injecties toedienen. 

Atopisch eczeem

(bron afbeelding: Pfizer)

Zonlicht kan een gunstig effect hebben op eczeem, waardoor lichttherapie in sommige gevallen ook een zeer geschikte manier is om de klachten van atopisch eczeem te verminderen. 

Klachten verminderen van atopisch astma 

Om de klachten van atopisch astma te verminderen, kun je medicijnen voorgeschreven krijgen die de allergische prikkels verminderen. Bij sommige allergieën is immunotherapie ook een optie. Bij immunotherapie laat je het afweersysteem voorzichtig wennen aan de stof waarvoor je allergisch bent. Bij zeer heftige astma kan er, in samenspraak met een arts, voor gekozen worden om anti-IgE injecties te gebruiken om de allergische stoffen te blokkeren.

FAQ

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem, ofwel constitutioneel eczeem, is een ontsteking van de huid waardoor roodheid, jeuk of schilfering ontstaat. De klachten van atopisch eczeem kunnen worden verminderd met (hormoon)zalven, afweer onderdrukkende medicijnen of injecties. 

Wat is atopisch hooikoorts 

Atopisch hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, bomen en planten. Mensen met atopisch hooikoorts kampen vaak met verschillende klachten, zoals niezen, hoesten, tranende ogen of een loopneus. De klachten van atopisch hooikoorts kunnen worden verlicht met medicijnen (neusspray, oogdruppels of antihistaminica). Ook wordt Medical Taping bij hooikoorts steeds populairder. 

Wat is atopisch astma?

Atopisch astma, ofwel allergisch astma, is een vorm van astma waarbij klachten direct ontstaan na het inademen van de stof waarvoor je allergisch bent. Mensen met atopisch astma zijn vaak benauwd, hebben een piepende ademhaling en zijn vermoeid. De symptomen van atopisch astma kunnen worden bestreden met medicijnen, immunotherapie of (bij zeer heftige astma) met anti-IgE injecties.

Gerelateerde artikelen