Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Benen ontharen met psoriasis

februari 15
18:09 2016

 

psoriasisJe benen scheren wanneer je lijdt aan psoriasis is alles behalve makkelijk. Psoriasis is een chronische huidziekte gekenmerkt door rode, schilferige plekken op de huid. Vrouwen gaan al snel hun benen verstoppen onder de panty’s of een lange broek om hun psoriasis te verdoezelen. En het zijn net die benen die zonlicht nodig hebben om te kunnen genezen. Je belandt hierdoor in een vicieuze cirkel wat natuurlijk ook een sterke invloed heeft op je gemoedstoestand, zeker in de zomer.

Tijd om actie te ondernemen, maar wat kan je er aan doen? Eerst en vooral is het aangewezen om er voor te zorgen dat de psoriasis op je benen vermindert, zeker als je psoriasis vrij ernstig is. Heb je grote schilfers op je benen, dan is de kans te groot dat je de huid nog extra beschadigd en de psoriasis erger wordt. Dat is waarschijnlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan want anders had niemand last van psoriasis.

Ontharen van benen

Op de website van www.psoriasisbehandeling.com vindt je leuke tips omtrent zelfbereide zalven om die psoriasisschilfers te verminderen. Heb je toch nog last van een schilferige huid, dan kan je het volgende doen:

  1. psoriasis2Week de schilfers los door: een warm/lauw bad te nemen. Niet langer baden dan 15 minuten. Na deze 15 minuten probeer je voorzichtig je benen te ontdoen van de meeste schilfers. Zorg er voor dat je de huid niet opentrekt.
  1. Breng een vochtinbrengende crème aan zodat je huid niet onmiddellijk uitdroogt. Liefst een hypo-allergene crème of zalf op basis van olie met een ontsmettende werking. Het is de bedoeling dat er een laagje op je benen achterblijft, voordat je de benen gaat ontharen. Dit beschermt in zekere mate de huid tegen wondjes.
  1. Gebruik een elektrisch scheerapparaat of een scheermesje. De meeste vrouwen kiezen voor een scheermesje, omdat het via een scheerapparaat niet hygiënisch is en/of blijft. Na gebruik moet je het mesje goed schoonmaken (ontdoen huidschilfers) of de volgende keer een nieuw mesje gebruiken. Je wil dan ook absoluut voorkomen dat je de volgende keer een niet-gereinigd mesje gebruikt en dus infecties op je benen veroorzaakt.
  1. Gebruik een niet-allergisch scheerschuim. Duw het scheermesje niet te hard tegen de huid aan om wondjes te vermijden.
  1. Na het scheren goed afspoelen en opnieuw hydrateren met een hypoallergene crème.

 

“Atopiclair producten zijn steroide vrij, parabenen vrij”

 

Andere methoden

Er zijn natuurlijk nog andere manieren om je benen te ontharen, zoals waxen, maar dit is niet aan te raden bij benen met psoriasis. Waxen kan leiden tot het lostrekken van de huid, met mogelijk ernstige gevolgen.

Bij het epileren van benen hangt het af van de situatie. Heb je niet zoveel last van die psoriasis, dan is dit doorgaans haalbaar. Zorg er wel voor dat de haartjes wat langer zijn dan normaal, zodat je weinig of niet aan de huid zelf hoeft te komen. Smeer na het epileren de benen bovendien weer in met een ontsmettende hypoallergene zalf of olie.

Medicatie bij psoriasis

Wanneer het niet mogelijk is je psoriasis onder controle te krijgen met natuurlijke topicals en een gezond dieet, dan kan je als laatste alternatief een cortisone zalf gebruiken die je zeer dun uitsmeert op de psoriasishuid. Ook dit heeft het meeste effect wanneer je de schilfers eerst van de huid ontdoet. Dit middel gebruik je niet als je benen voor meer dan 40 procent aangetast zijn door de aandoening.

 

“Opgelet met corticosteroïden, deze maken de huid broos en dun.”

 

Lichttherapie kan helpen om de psoriasis te verminderen zodat het ontharen van benen gemakkelijker verloopt.

 

Bronnen:

1.      Adverse effects of topical glucocorticosteroids
Journal of the American Academy of DermatologyVolume 54, Issue 1January 2006, Pages 16-17

2.      www.nytimes.com/health/guides/disease/psoriasis/phototherapy.html
3.      Afbeeldingen: www.pixabay.com, www.flickr.com (mysiann)

Gerelateerde artikelen