Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Boksen als vorm van therapie wint aan populariteit

augustus 15
15:17 2019

Psychische problemen zijn voor geen enkele persoon identiek. Dit maakt het lastig om met een vast behandelplan te werk te gaan. Hoewel aan de hand van kennis protocollen kunnen worden opgesteld die vaker toegepast kunnen worden, werken sommige strategieën voor de ene persoon beter dan voor de ander.

Mede om deze reden wordt er volop geëxperimenteerd met alternatieve behandelwijzes. Dat kan zijn aan de hand van niet-westerse theorieën, sport, voeding en nog veel meer.

Eén van de succesverhalen is boksen als therapie. Bij boksen als therapie wordt de bokssport gecombineerd met gesprekssessies om problematiek beter te kunnen begrijpen en behandelen.

Non-verbale en verbale communicatie

Bij bokstherapie wordt het gesprek gecombineerd met oefenvormen die betrekking hebben op de bokssport. Voor therapeuten ligt de kracht in de combinatie van deze twee.

Hoewel uit het gesprek veel naar voren kan komen dat informatie biedt over de aard van psychische problematiek, kan het lastig zijn om als deelnemer de vinger op de zere plek te leggen.

Immers, er wordt niet voor niets gestart met therapie: er is hulp nodig om te begrijpen wat er misgaat, waarom er iets misgaat en hoe dit in de toekomst aangepakt kan worden.

Met behulp van de boksoefeningen kan ook de non-verbale communicatie goed bekeken worden. Aan de hand van zeer gerichte oefeningen kunnen gevoelens, angsten en andere emoties soms erg eenvoudig inzichtelijk gemaakt worden door een bokstherapeut.

Het gaat dan ook: ervaren door doen. De combinatie van gesprek en sport kan het proces van genezing bespoedigen.

Bokstherapie wordt onder meer ingezet om de volgende probleemstukken mee aan te pakken:

  • Weinig zelfvertrouwen, onzekerheid
  • Moeite met het onder woorden brengen van je gevoelens en gedachten
  • Relatieproblematiek
  • Het verwerken van trauma’s. Traumagerelateerde klachten, waaronder PTSD
  • Voortdurende twijfel aan je eigen vermogens
  • Burn-out, overspannenheid, stress gerelateerde klachten
  • Moeite om je te uiten, verbaal en non-verbaal
  • Niet of moeilijk kunnen loslaten

Fysieke oefeningen

Omdat het aanpakken van specifieke problematiek centraal staat bij bokstherapie, hoeft men niet bang te zijn dat men niet fit genoeg is voor bokstherapie.

De oefeningen die horen bij de therapiesessies worden aangepast op het niveau van de deelnemer.

Of je nou jaren niet hebt gesport of zes dagen per week in de sportschool staat: bokstherapie kan altijd een passende therapievorm zijn die ook een prettige fysieke uitdaging biedt.

Wil je meer weten over bokstherapie, de voordelen en de aanpak, bekijk dan ook Bokstherapie.nl.

Gerelateerde artikelen