Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Borderline – Een psychische aandoening waarover misverstanden bestaan

Borderline – Een psychische aandoening waarover misverstanden bestaan
juni 19
10:57 2018

Borderline is een psychische aandoening, die zich uit in onvoorspelbare stemmingswisselingen die moeilijk te controleren zijn voor de getroffen persoon. Over borderline bestaan veel misverstanden, onder meer doordat men te vaak het woord gebruikt om iemand te omschrijven met stemmingswisselingen. Borderline is echter een heftige aandoening, die ongeveer 10.000 keer voorkomt in Nederland (0,06% van de bevolking).

De naam borderline werd in eerste instantie bedacht, omdat men de aandoening zag als een grensstoornis tussen een neurose en psychose in. Met de huidige kennis komt men hierop terug, waardoor men het steeds vaker heeft over emotie-regulatiestoornis.

Hoe borderline zich in de praktijk uit

Mensen met borderline kunnen voor hun omgeving zeer onvoorspelbaar reageren op uiteenlopende situaties. De aandoening kenmerkt zich door snelle stemmingswisselingen, die een hoge intensiteit hebben. Zo kan intense blijheid zich snel afwisseling met blinde woede.

Hoewel de symptomen vaak al op jonge leeftijd naar voren komen, wordt de diagnose meestal pas gesteld tussen het achttiende en 25e levensjaar. In deze periode ontwikkeld de aandoening zich doorgaans verder en worden de stemmingswisselingen heviger.

De invloed van borderline op het dagelijks leven is groot, want mensen met borderline hebben vaak moeite om normaal te functioneren op hun werk, studie of in sociale situaties. Het is belangrijk om te beseffen dat het voor mensen met borderline bijzonder lastig, tot vrijwel onmogelijk is om dergelijke stemmingswisselingen te voorkomen.

Naast stemmingswisselingen, kunnen de volgende symptomen voorkomen bij borderline:

  • Zeer impulsief
  • Verlatingsangst
  • Woedeaanvallen
  • Identiteitsstoornissen
  • Paranoïde gedachten
  • Emotionele instabiliteit in relaties

Hoewel iedereen deze symptomen kan hebben in bepaalde situaties, zijn ze bij borderlijn vaak zeer heftig.

Het ontstaan van borderline

Net als bij veel andere psychische aandoeningen, weten we  helaas nog niet veel over borderline. Wel lijkt er een genetische aanleg te zijn voor de aandoening, omdat er vaak meer dan één geval aanwezig is in een familie.

Ook lijkt borderline deels aangeboren te zijn. De wetenschap vermoedt dat de hersenen van mensen met borderline prikkels anders verwerken, waardoor er hevigere reacties optreden.

Tenslotte kan ook de omgeving van invloed zijn op het al dan niet ontstaan van borderline. Een zeer ingrijpende gebeurtenis, vooral in de jeugd, kan de kans op het ontstaan van borderline vergroten. Hierbij kan gedacht worden aan seksueel misbruik, een mishandeling of een vechtscheiding van de ouders.

Behandeling van borderline

Omdat we niet precies weten wat borderline veroorzaakt, is er geen behandeling beschikbaar die iemand kan genezen van de aandoening. Wel zijn er behandelingen en therapieën die de symptomen van borderline kunnen verminderen, wat het functioneren van de persoon aanzienlijk kan verbeteren.

De behandeling is doorgaans tweeledig: gedragstherapie en medicijnen. Bij gedragstherapie wordt er gezocht naar methoden die de stemmingswisselingen kunnen afzwakken. Bij medicijnen gaat het vooral om antipsychotica en antidepressiva.

Wil je meer weten over borderline, lees dan verder op Menselijk Lichaam.

Gerelateerde artikelen