Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Botox kan Thoracic Outlet Syndroom klachten verminderen

Botox kan Thoracic Outlet Syndroom klachten verminderen
mei 17
13:26 2017

Het Thoracic Outlet Syndroom staat ook wel bekend onder de afkorting TOS. Het gaat niet om een enkele aandoening, maar om meerdere aandoeningen met dezelfde basis. De aandoeningen die onder deze verzamelnaam vallen hebben allemaal te maken met een beknelling van de vaatzenuwbundel, welke te vinden is in het gebied rond de schouder.

Dit zorgt voor veel pijnklachten. Onderzoek heeft nu aangetoond dat Botox de Thoracic Outlet Syndroom pijnklachten kan verlichten.

Een Botox behandeling om pijn te verlichten

Botox behandelingen staan natuurlijk vooral bekend als cosmetische behandelingen, waarbij rimpeltjes en lijntjes gladder gemaakt worden door de spieren en / of zenuwen te verlammen. Daarnaast worden er in bepaalde gevallen ook wel Botox behandelingen uitgevoerd tegen overmatige transpiratie.

Hierbij kunnen onder meer de oksels, de handpalmen en de voeten worden behandeld. Nu kan er volgens John Hopkins Medicine een behandeling aan worden toegevoegd. Volgens het onderzoek van deze zeer gewaardeerde gezondheidsonderneming is het namelijk mogelijk om pijnklachten van het Thoracic Outlet Syndroom te verminderen met Botox.

Behandeling van de nekspier

John Hopkins Medicine heeft onderzocht wat het effect van Botox is op de TOS pijnklachten. Hieruit is gebleken dat een lage dosering Botox voldoende is om de pijn al op korte termijn te verlichten. Hierbij wordt de Botox injectie geplaatst in een spier in de nek.

In het tijdschrift Pain Medicine wordt het onderzoek omschreven als kleinschalig, maar met grootse resultaten. Het is niet eenvoudig om verlost te raken van de pijnklachten van TOS. Hiervoor is namelijk normaal gesproken een operatie voor nodig, waarbij onder meer een rib moet worden uitgenomen.

Niet alleen brengt dit hoge kosten met zich mee, maar patiënten hebben ook veel pijn na de operatie en moeten een lange herstelperiode doormaken. Dit zou niet meer nodig zijn wanneer de pijnklachten van het Thoracic Outlet Syndroom met Botox behandeld kunnen worden.

Diverse symptomen van TOS

TOS aandoeningen laten meerdere symptomen zien. De beknelling van de vaatzenuwbundel ontstaat wanneer er onvoldoende ruimte is in de holte die te vinden is tussen de oksel en de hals. Door het tekort aan ruimte is het niet mogelijk voor de zenuwimpulsen om te doen wat zij behoren te doen. Hierdoor kunnen zich meerdere symptomen ontwikkelen.

Zo kan met last hebben van hoofdpijnen, van ongecontroleerde bewegingen van de arm, van een gevoelloos of doof gevoel in de ledematen, van het zwakker worden van ledematen en van hevige pijnklachten. Iedereen kan een dergelijke aandoening krijgen, als gevolg van een trauma, maar ook als gevolg van het voortdurend zitten, staan of sporten in een verkeerde houding.

In bepaalde gevallen is fysiotherapie voldoende om de aandoening te verhelpen, maar ook anti-inflammatoire medicatie en een operatie behoren tot de mogelijkheden. Hier kan Botox nu aan worden toegevoegd.

Patiënten ervaren pijnverlichting na de Botox behandeling

Voor het onderzoek werden 27 mensen met TOS pijnklachten behandeld met Botox. Dit waren stuk voor stuk mensen die op de lijst stonden voor een operatie, en waarbij fysiotherapie en medicatie dus niet hadden geholpen.

De patiënten kregen een Botox injectie toegediend, waarbij de precieze locatie voor het plaatsen van de injectie werd vastgesteld met een CT-scan. Hierbij werd gebruik gemaakt van een minimale straling en werd de tijd beperkt tot circa 60 seconden.

De patiënten merkten dat de pijn in de twee maanden na de behandeling met Botox daadwerkelijk minder was. Bijna een derde van de patiënten gaf aan dat er ook in de derde maand nog altijd minder pijn van als gevolg van het Thoracic Outlet Syndroom.

Een groot effect op het dagelijks leven

Veel mensen die last hebben van TOS-gerelateerde pijn kunnen in het dagelijks leven niet meer functioneren zoals zij altijd hebben gedaan. Eenvoudige dingen zoals het haar kammen, de tanden poetsen, een kind of een dier optillen, een volle boodschappentas sjouwen of schoonmaken kunnen vaak niet of nauwelijks worden uitgevoerd.

De pijnklachten van het Thoracic Outlet Syndroom werden na de Botox behandeling in die mate minder dat mensen deze taken wel weer konden uitvoeren. Hierdoor is er met een eenvoudige behandeling een groot effect op het dagelijks leven te realiseren.

Het onderzoek was uitsluitend gericht op het onderzoeken van het effect van Botox op TOS-gerelateerde pijn, maar er waren ook patiënten die aangaven dat de arm- en schouderfunctie toenam na de behandeling.

Een alternatief voor een operatie?

Mensen die een Botox behandeling kiezen voor het laten gladmaken van de huid merken dat de Botox na een aantal maanden verdwijnt. Dit is ook zo bij TOS-patiënten. De behandeling zou dan ook elke paar maanden moeten worden herhaald, waarbij het risico ontstaat dat het lichaam antistoffen aan gaat maken en de behandeling op den duur geen effect meer heeft.

Van de patiënten die deelnamen aan het onderzoek heeft bijna de helft de operatie door laten gaan. Zij kozen dan ook voor deelname aan het onderzoek als brug naar de operatie toe, om in deze laatste periode minder pijn te ervaren.

Ook is het zo dat niet iedereen in aanmerking komt voor een behandeling met Botox tegen Thoracic Outlet Syndroom pijnklachten. De Botox behandeling kan de operatie dan ook niet overnemen.

Gerelateerde artikelen