Syndroom.info

Caudasyndroom behandeling

CaudasyndroomCaudasyndroom symptomenCaudasyndroom behandelingCaudasyndroom zenuwbeschadiging

Bij het caudasyndroom zijn de zenuwen in de cauda equina ernstig bekneld, wat leidt tot uitval van de zenuwen, al dan niet permanent. Behandeling van het caudasyndroom bestaat uit het verlichten van de knelling/druk op de zenuwbundel. Dit kan uitsluitend operatief gebeuren. Bij de operatie wordt weefsel rond de zenuwbundel verwijdert of verplaatst. Dit hangt ook af van de oorzaak van het syndroom. Soms is dit een hernia, soms een ontsteking of breuk.

Operatie bij caudasyndroom – Caudasyndroom behandeling

Het caudasyndroom is een direct gevolg van ernstige druk op de zenuwbundel genaamd cauda equina. Hoewel de oorzaak van deze knelling kan verschillen, bestaat de behandeling altijd uit een operatieve ingreep. Meestal gaat een om een beknelling die relatief simpel verwijderd kan worden. Dit betekent echter niet automatisch dat de klachten na de ingreep verdwenen zijn.

De oorzaak van de knelling wordt verwijderd. In de meeste gevallen gaat het om een spoedoperatie. Uit recente onderzoeken komen echter wel gemengde resultaten over de noodzaak van een spoedbehandeling. Toch wil men vaak zo snel mogelijk behandelen, zeker wanneer het syndroom zorgt voor incontinentie. Na de operatie zijn de zenuwen meestal niet direct volledig herstelt. Wanneer de knelling niet erg ernstig was, kan het herstel vrij snel zijn. Het komt echter ook voor dat de uitval van de zenuwen (deels) permanent is. De volgende fase van behandeling van het caudasyndroom bestaat uit een revalidatieproces.

Revalidatie caudasyndroom – Caudasyndroom behandeling

Na de operatieve ingreep begint het revalidatieproces van het caudasyndroom. Dit proces is langdurig, maar in het eerste jaar na de operatie wordt meestal de grootste progressie geboekt. Revalidatie vindt meestal plaats bij gespecialiseerde revalidatiecentra. Hoeveel herstel er optreedt hangt ook af van de schade die is aangericht aan de zenuwbundel. Dit hangt weer deels af van de oorzaak. Syndroom.info sprak met een caudasyndroom patiënt die nog altijd met de gevolgen van het syndroom te maken heeft. Lees op deze pagina het interview.

Een ernstige hernia zal meer schade opleveren dan een lichte hernia. In sommige gevallen kan er volledig herstel optreden maar vaak zijn er blijvende gevolgen zichtbaar van het caudasyndroom. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat er minder loopvermogen is door een verminderd gevoel in de dijen. Ook inwendige gevolgen kunnen blijven bestaan, zoals incontinentie en ook seksuele problemen. Goede begeleiding is hierbij nodig, omdat zeker de laatste twee problemen kunnen zorgen voor psychische problemen.

CaudasyndroomCaudasyndroom symptomenCaudasyndroom behandelingCaudasyndroom zenuwbeschadiging