Syndroom.info

Caudasyndroom symptomen

CaudasyndroomCaudasyndroom symptomenCaudasyndroom behandelingCaudasyndroom zenuwbeschadiging

Het caudasyndroom is een acute aandoening waarbij direct vrij ernstige symptomen optreden. De symptomen wijzen vrij duidelijk naar het caudasyndroom, hoewel veel mensen het niet zullen herkennen door de kleine bekendheid van het syndroom.

Directe symptomen – Caudasyndroom symptomen

De ernst van de symptomen van het caudasyndroom verschillen per persoon, omdat ook de ernst van het syndroom zelf verschilt. Dit hangt af van de schade aan de zenuwbundel en de oorzaak van deze schade. De symptomen ontstaan meestal acuut, op het moment dat de beknelling te groot wordt of plotseling ontstaat door bijvoorbeeld een trauma.
Lage rugpijn: Eén van de meest voorkomende symptomen. De zenuwbundel die is aangedaan zit in de onderste regionen van de rug wat plaatselijk direct voor pijn zorgt. Dit kan aanvoelen als flinke zenuwpijn (ischias). Soms straalt de pijn uit naar de benen en zelfs voeten.
Problemen met de blaas: De blaas en sluitspier van de blaas staat onder invloed van zenuwen in de cauda equina. Bij het caudasyndroom kan de functie van de sluitspier ook uitvallen, wat kan leiden tot incontinentie.
Darmproblemen: Ook de sluitspier van de darmen staat onder invloed van de zenuwen van de cauda equina. Een bekend symptoom van het caudasyndroom is dan ook fecale incontinentie. Soms in de vorm van onhoudbare diarree.
Motorische uitval: Ook enkele spieren worden door de zenuwen van de cauda equina gestuurd. Vooral de binnenkant van de dijen. Hier kan uitval voorkomen, waardoor de spieren niet meer (goed) gebruikt kunnen worden.
Uitval van gevoel: In het gebied tussen de anus en genitaliën kan (blijvende) uitval van gevoel voorkomen als symptoom van het caudasyndroom. Dit kan leiden tot seksuele problemen. Ook kan er uitval van gevoel voorkomen in het zitvlak, de heupen en dijen. Dit heeft vervelende gevolgen, omdat er op deze manier sneller huidschade optreedt. Het wordt niet gevoeld wanneer er bijvoorbeeld wrijving op de huid is.

Psychologische gevolgen

Restverschijnselen als gevolg van het caudasyndroom kunnen zorgen voor psychologische problemen bij patiënten. Zeker wanneer er minder gevoel is in de genitaliën, komen psychologische problemen regelmatig voor. Het libido kan zakken en soms kan er geen orgasme meer worden bereikt. Ook incontinentie kan zorgen voor onzekerheid en angst. Soms is het loopvermogen blijvend aangetast als gevolg van het caudasyndroom. Dit kan zichtbaar zijn voor de buitenwereld, en zorgen voor onzekerheid. Goede begeleiding is belangrijk om te leren leven met de restgevolgen van het caudasyndroom.

CaudasyndroomCaudasyndroom symptomenCaudasyndroom behandelingCaudasyndroom zenuwbeschadiging