Syndroom.info

Caudasyndroom zenuwbeschadiging

CaudasyndroomCaudasyndroom symptomenCaudasyndroom behandelingCaudasyndroom zenuwbeschadiging

zenuwbeschadiging caudasyndroomHet caudasyndroom wordt veroorzaakt door een beschadiging van de cauda equina. Dit is een zenuwbundel onderin de ruggenwervel (zie afbeelding). Deze beschadiging wordt veroorzaakt door een verdrukking van de zenuwbundel. De oorzaak van deze verdrukking kan divers zijn. Oorzaken zijn onder andere: een hernia, fractuur, trauma (ongeluk), bloeding, ontsteking of beschadiging van de ruggenwervels. De mate van beschadiging kan verschillen. Hoeveel beschadiging er is opgetreden geeft gelijk een prognose van de kans op volledig herstel,

Mate beschadiging zenuwen – Caudasyndroom zenuwbeschadiging

Hoeveel herstel mogelijk is, hangt vooral af van de mate van beschadiging. Een zenuw bestaat uit een myelineschede (een beschermlaag die helpt met de geleiding) en de zenuw zelf. De zenuw zelf kan, mits de beschadiging niet te groot is, worden vervangen. De myelineschede niet. Zonder myelineschede kan er geen elektrisch signaal meer worden geleid over de zenuw en werkt de zenuw niet meer. Grofweg kunnen we zeggen dat er drie types van schade kunnen optreden.

Lichte zenuwbeschadiging

Bij een lichte beschadiging kan het zijn dat de zenuwen slechts tijdelijk uitgeschakeld zijn. Soms wordt er gezegd dat de zenuwen ‘slapen’. Wanneer de beknelling wordt verholpen met een operatieve ingreep, kan de zenuw weer geactiveerd raken en is het herstel volledig.

Beschadiging zenuwcel of myelineschede

Bij een beschadiging van de zenuw zelf, maar niet de myelineschede, is herstel vaak nog redelijk goed mogelijk. Een zenuw is in feite een bundel van meerdere enorm lange cellen. Wanneer een deel van een zenuwcel is beschadigd, kan dit nog hersteld worden vaak. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat wanneer de kern van de cel beschadigd is, herstel van deze cel vaak niet meer mogelijk is. Een zenuwcel groeit niet meer en deelt ook niet meer. Dit maakt ze erg kwetsbaar. Herstelt de cel wel, dan is dit traag.

Wanneer de myelineschede rond de zenuw kapot is, zal de kans op herstel nihil zijn. De myelineschede beschermt de zenuw en is van zeer groot belang voor een goede geleiding van elektrische signalen over de zenuw. Zonder myelineschede gaat deze geleiding vrijwel niet. De myelineschede kan helaas niet opnieuw worden aangemaakt door de zenuw en dus is schade permanent. Herstel zal vrijwel onmogelijk zijn wanneer de myelineschede beschadigd is.

CaudasyndroomCaudasyndroom symptomenCaudasyndroom behandelingCaudasyndroom zenuwbeschadiging