Syndroom.info

Caudasyndroom

1. Overzicht Caudasundroom

Het caudasyndroom, ook wel cauda equina syndroom (CES) genoemd, is een acute neurologische aandoening waar de zenuwen in de cauda equina tegelijk uitvallen. De uitval wordt meestal veroorzaakt door de aanwezigheid van een hernia of tumor, en zorgt voor directe uitval van functies in het onderlichaam.

1.1 Caudasyndroom symptomen

Bij het caudasyndroom is er uitval van een belangrijke zenuwbundel onderaan de wervelkolom. Dit zorgt vervolgens voor uitval van alle weefsels die onder invloed staan van deze zenuwen.

Directe gevolgen zijn ischias (ernstige zenuwpijn in rug), verlies van gevoel in de geslachtsorganen, anus en binnenkant van de dijen en incontinentie. Daarnaast kunnen er meerdere andere lichtere symptomen optreden.

Bekijk een overzicht van alle symptomen van het caudasyndroom bij caudasyndroom symptomen.

1.2 Caudasyndroom behandeling

De behandeling van het caudasyndroom hangt deels af van de oorzaak. Wel wordt het caudasyndroom altijd veroorzaakt door een beknelling van de zenuwbundel. De behandeling is erop gericht de beknelling te verwijderen. Dit moet altijd operatief gebeuren, meestal met spoed.

Wanneer de knelling van de zenuwbundel succesvol wordt opgelost, wordt er gestart met de revalidatie. Resultaten variëren. Soms kan er bijna volledig herstelt worden, soms is er slechts gedeeltelijk herstel mogelijk door permanente beschadiging van de zenuwen.

Lees hierover verder bij caudasyndroom behandeling.

1.3 Caudasyndroom oorzaak – Zenuwbeschadiging

De cauda equina is een zenuwbundel van de zenuwen van de onderste wervels (lumbaal 2 tot 5, sacraal 1 tot 5). De zenuwen in deze bundel zijn belangrijk voor de spieren en het gevoel in het grootste deel van het onderlichaam, waaronder de sluitspieren, geslachtsdelen en de dijen.

Uitval van deze zenuwbundel, het caudasyndroom, wordt veroorzaakt door schade aan de bundel. Deze schade kan meerdere oorzaken hebben, waaronder een trauma, tumor, hernia of bepaalde ontstekingen. Bij een hernia ter hoogte van de zenuwbundel is de kans op het caudasyndroom het grootst.

Verder lijkt het erop dat mannen van middelbare leeftijd een grotere kans hebben op ontwikkeling van het caudasyndroom dan mannen van lagere leeftijd en vrouwen. Lees verder over de oorzaak van het caudasyndroom bij  caudasyndroom zenuwbeschadiging.

Verder lijkt het erop dat mannen van middelbare leeftijd een grotere kans hebben op ontwikkeling van het caudasyndroom

 

2. Caudasyndroom symptomen

Het caudasyndroom is een acute aandoening waarbij direct vrij ernstige symptomen optreden. De symptomen wijzen vrij duidelijk naar het caudasyndroom, hoewel veel mensen het niet zullen herkennen door de kleine bekendheid van het syndroom.

2.1 Directe symptomen

De ernst van de symptomen van het caudasyndroom verschillen per persoon, omdat ook de ernst van het syndroom zelf verschilt. Dit hangt af van de schade aan de zenuwbundel en de oorzaak van deze schade. De symptomen ontstaan meestal acuut, op het moment dat de beknelling te groot wordt of plotseling ontstaat door bijvoorbeeld een trauma.

Lage rugpijn: Eén van de meest voorkomende symptomen. De zenuwbundel die is aangedaan zit in de onderste regionen van de rug wat plaatselijk direct voor pijn zorgt. Dit kan aanvoelen als flinke zenuwpijn (ischias). Soms straalt de pijn uit naar de benen en zelfs voeten.

Problemen met de blaas: De blaas en sluitspier van de blaas staat onder invloed van zenuwen in de cauda equina. Bij het caudasyndroom kan de functie van de sluitspier ook uitvallen, wat kan leiden tot incontinentie.

Darmproblemen: Ook de sluitspier van de darmen staat onder invloed van de zenuwen van de cauda equina. Een bekend symptoom van het caudasyndroom is dan ook fecale incontinentie. Soms in de vorm van onhoudbare diarree.

Motorische uitval: Ook enkele spieren worden door de zenuwen van de cauda equina gestuurd. Vooral de binnenkant van de dijen. Hier kan uitval voorkomen, waardoor de spieren niet meer (goed) gebruikt kunnen worden.

Uitval van gevoel: In het gebied tussen de anus en genitaliën kan (blijvende) uitval van gevoel voorkomen als symptoom van het caudasyndroom. Dit kan leiden tot seksuele problemen. Ook kan er uitval van gevoel voorkomen in het zitvlak, de heupen en dijen. Dit heeft vervelende gevolgen, omdat er op deze manier sneller huidschade optreedt. Het wordt niet gevoeld wanneer er bijvoorbeeld wrijving op de huid is.

2.2 Psychologische gevolgen

Restverschijnselen als gevolg van het caudasyndroom kunnen zorgen voor psychologische problemen bij patiënten. Zeker wanneer er minder gevoel is in de genitaliën, komen psychologische problemen regelmatig voor. Het libido kan zakken en soms kan er geen orgasme meer worden bereikt.

Ook incontinentie kan zorgen voor onzekerheid en angst. Soms is het loopvermogen blijvend aangetast als gevolg van het caudasyndroom. Dit kan zichtbaar zijn voor de buitenwereld, en zorgen voor onzekerheid. Goede begeleiding is belangrijk om te leren leven met de restgevolgen van het caudasyndroom.

Goede begeleiding is belangrijk om te leren leven met de restgevolgen van het caudasyndroom.

 

3. Caudasyndroom behandeling

Bij het caudasyndroom zijn de zenuwen in de cauda equina ernstig bekneld, wat leidt tot uitval van de zenuwen, al dan niet permanent. Behandeling van het caudasyndroom bestaat uit het verlichten van de knelling/druk op de zenuwbundel.

Dit kan uitsluitend operatief gebeuren. Bij de operatie wordt weefsel rond de zenuwbundel verwijdert of verplaatst. Dit hangt ook af van de oorzaak van het syndroom. Soms is dit een hernia, soms een ontsteking of breuk.

3.1 Operatie bij caudasyndroom

Het caudasyndroom is een direct gevolg van ernstige druk op de zenuwbundel genaamd cauda equina. Hoewel de oorzaak van deze knelling kan verschillen, bestaat de behandeling altijd uit een operatieve ingreep.

Meestal gaat een om een beknelling die relatief simpel verwijderd kan worden. Dit betekent echter niet automatisch dat de klachten na de ingreep verdwenen zijn.

Hoewel de oorzaak van deze knelling kan verschillen, bestaat de behandeling altijd uit een operatieve ingreep.

De oorzaak van de knelling wordt verwijderd. In de meeste gevallen gaat het om een spoedoperatie. Uit recente onderzoeken komen echter wel gemengde resultaten over de noodzaak van een spoedbehandeling. Toch wil men vaak zo snel mogelijk behandelen, zeker wanneer het syndroom zorgt voor incontinentie.

Na de operatie zijn de zenuwen meestal niet direct volledig herstelt. Wanneer de knelling niet erg ernstig was, kan het herstel vrij snel zijn. Het komt echter ook voor dat de uitval van de zenuwen (deels) permanent is. De volgende fase van behandeling van het caudasyndroom bestaat uit een revalidatieproces.

3.2 Revalidatie caudasyndroom

Na de operatieve ingreep begint het revalidatieproces van het caudasyndroom. Dit proces is langdurig, maar in het eerste jaar na de operatie wordt meestal de grootste progressie geboekt. Revalidatie vindt meestal plaats bij gespecialiseerde revalidatiecentra. Hoeveel herstel er optreedt hangt ook af van de schade die is aangericht aan de zenuwbundel. Dit hangt weer deels af van de oorzaak.

Syndroom.info sprak met een caudasyndroom patiënt die nog altijd met de gevolgen van het syndroom te maken heeft. Lees op deze pagina het interview.

Een ernstige hernia zal meer schade opleveren dan een lichte hernia. In sommige gevallen kan er volledig herstel optreden maar vaak zijn er blijvende gevolgen zichtbaar van het caudasyndroom. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat er minder loopvermogen is door een verminderd gevoel in de dijen.

Ook inwendige gevolgen kunnen blijven bestaan, zoals incontinentie en ook seksuele problemen. Goede begeleiding is hierbij nodig, omdat zeker de laatste twee problemen kunnen zorgen voor psychische problemen.

Proces van herstel is langdradig, maar in het eerste jaar na de operatie wordt meestal de grootste progressie geboekt.

 

4. Caudasyndroom zenuwbeschadiging

zenuwbeschadiging caudasyndroom

De cauda equina

Het caudasyndroom wordt veroorzaakt door een beschadiging van de cauda equina. Dit is een zenuwbundel onderin de ruggenwervel (zie afbeelding). Deze beschadiging wordt veroorzaakt door een verdrukking van de zenuwbundel.

De oorzaak van deze verdrukking kan divers zijn.

Oorzaken zijn onder andere: een hernia, fractuur, trauma (ongeluk), bloeding, ontsteking of beschadiging van de ruggenwervels. De mate van beschadiging kan verschillen. Hoeveel beschadiging er is opgetreden geeft gelijk een prognose van de kans op volledig herstel.

4.1 Mate beschadiging zenuwen

Hoeveel herstel mogelijk is, hangt vooral af van de mate van beschadiging. Een zenuw bestaat uit een myelineschede (een beschermlaag die helpt met de geleiding) en de zenuw zelf.

De zenuw zelf kan, mits de beschadiging niet te groot is, worden vervangen. De myelineschede niet. Zonder myelineschede kan er geen elektrisch signaal meer worden geleid over de zenuw en werkt de zenuw niet meer. Grofweg kunnen we zeggen dat er drie types van schade kunnen optreden.

Lichte zenuwbeschadiging

Bij een lichte beschadiging kan het zijn dat de zenuwen slechts tijdelijk uitgeschakeld zijn. Soms wordt er gezegd dat de zenuwen ‘slapen’. Wanneer de beknelling wordt verholpen met een operatieve ingreep, kan de zenuw weer geactiveerd raken en is het herstel volledig.

Beschadiging zenuwcel of myelineschede

Bij een beschadiging van de zenuw zelf, maar niet de myelineschede, is herstel vaak nog redelijk goed mogelijk. Een zenuw is in feite een bundel van meerdere enorm lange cellen.

Wanneer een deel van een zenuwcel is beschadigd, kan dit nog hersteld worden vaak. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat wanneer de kern van de cel beschadigd is, herstel van deze cel vaak niet meer mogelijk is. Een zenuwcel groeit niet meer en deelt ook niet meer. Dit maakt ze erg kwetsbaar. Herstelt de cel wel, dan is dit traag.

Wanneer de myelineschede rond de zenuw kapot is, zal de kans op herstel nihil zijn. De myelineschede beschermt de zenuw en is van zeer groot belang voor een goede geleiding van elektrische signalen over de zenuw. Zonder myelineschede gaat deze geleiding vrijwel niet.

De myelineschede kan helaas niet opnieuw worden aangemaakt door de zenuw en dus is schade permanent. Herstel zal vrijwel onmogelijk zijn wanneer de myelineschede beschadigd is.