Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

De impact van het caudasyndroom

juni 13
16:18 2015

Het caudasyndroom, ook wel cauda equina syndroom genoemd, is een ernstig, maar zeldzaam syndroom dat ontstaat door een zenuwbeschadiging in de rug. Bij het syndroom zijn enkele zenuwbundels tegelijkertijd beschadigd of verdrukt in de onderste rugwervels (lumbaal 2 tot 5, sacraal 1 tot 5). Door de beschadiging ontstaat er (ernstige) zenuwpijn en treden er verschillende andere klachten op, zoals gevoelsverlies, incontinentie en motorische uitval. Dit maakt het caudasyndroom een zeer heftig syndroom. Ook op mentaal vlak heeft het caudasyndroom vaak zijn weerslag.

Mentale aspecten caudasyndroom

Mensen met het caudasyndroom hebben regelmatig last van motorische problemen, zoals lopen en goed zitten. Dit is een zichtbaar probleem dat kan leiden tot schaamte of ongemakkelijkheid. Door veel patiënten wordt dit echter als een bespreekbaar probleem gezien. Dit ligt anders bij minder zichtbare klachten. Door de positie van de zenuwschade (onderin de rug), kunnen er problemen ontstaan met de darmen en geslachtsorganen. Zo is incontinentie niet ongebruikelijk en treden er regelmatig seksuele problemen op. Deze problemen van het caudasyndroom worden als veel minder bespreekbaar gezien. Een serieus probleem is dat ook voor veel artsen dit probleem nog een relatief taboe is. Voor patiënten verhoogd dit de drempel om dit probleem te bespreken verder.

Fysieke klachten en behandeling caudasyndroom

Het caudasyndroom heeft vaak een vrij acuut karakter. De zenuwen kunnen van de één op de andere dag bekneld raken en klachten veroorzaken. De mogelijke oorzaken van het caudasyndroom zijn divers. Het kan ontstaan als gevolg van een hernia of tumor, maar ook door een trauma (ongeluk) of een acute ontsteking. De symptomen kunnen tot op een bepaalde hoogte behandeld worden, maar de klachten blijven vrijwel altijd (deels) aanwezig. Afhankelijk van de oorzaak is genezing vaak mogelijk, maar in veel gevallen blijven er klachten aanwezig, zoals een verminderd loopvermogen. De mate van genezing hangt ook af van de snelheid van behandeling. Helaas wordt het caudasyndroom nog niet altijd direct herkend, waardoor de zenuwbeschadiging kan verergeren en de kans op genezing minder groot wordt.

Omgaan met het caudasyndroom

Hoe er wordt omgegaan met het caudasyndroom verschilt per persoon. Feit is dat de klachten divers en vaak blijvend zijn. Het gevoel in het onderste deel van het lichaam wordt vaak blijvend aangedaan. De diverse darm- en genitale problemen kunnen het leven van een patiënt door de war schoppen. Hoewel het caudasyndroom zeldzaam is, is een grotere bekendheid van het caudasyndroom van groot belang. Niet alleen is dit beter voor de bespreekbaarheid van het syndroom, ook kan dit leiden tot positieve ontwikkelingen in de medische wereld. Er kan gerichter onderzoek naar het caudasyndroom plaatsvinden en de diagnose voor het syndroom kan sneller gesteld worden. Dit kan leiden tot een betere en effectievere behandeling van het caudasyndroom.

Verder lezen over het caudasyndroom? Lees ook ons artikel over het syndroom.

Gerelateerde artikelen

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment