Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Een burn-out op tijd herkennen

Een burn-out op tijd herkennen
november 06
09:39 2016

Een burn out ontstaat natuurlijk niet zomaar, maar iedereen kan hier last van krijgen. En soms gaat dat vanzelf, zonder dat je er zelfs iets van in de gaten krijgt. Je wordt plotseling moe van alles, voelt de stress tot in de botten van je lijf. Je hebt eigenlijk nergens meer zin in, en je moet je ’s morgens letterlijk en figuurlijk naar je werk slepen, alhoewel je veel liever gewoon in bed zou kruipen.

Een burn-out opmerken

In werkelijkheid, althans dat blijkt vaak achteraf, heb je natuurlijk de symptomen wel gemerkt, maar er verder niet opgelet. Bij mij was het mijn vrouw die op een ochtend constateerde dat ik nu maar eens thuis moest blijven, en een dokter moest opzoeken. Zelf bemerkte ik echter in het geheel niets. Vanzelfsprekend was ik gestrest, maar goed dat heeft iedereen wel eens. Toch de dokter maar eens opgezocht, na de ziekmelding bij de baas.

De dokter kon natuurlijk niet bijzonders vinden, en opperde ook dat ik wellicht veel stress had, en maar eens een paar dagen rust moest nemen.

Na die paar dagen heb ik echt om hulp geschreeuwd. Ik kon niets meer, en was nog te moe om uit het bed te komen om op de bank in de woonkamer te gaan zitten. Ik had een burn out.

Normaliter zijn er in dit hele traject een aantal fasen. Je bent gestrest, je wordt overspannen, en uiteindelijk krijg je een burn out. Dat wil zeggen, als je net als ik niet in de gaten hebt dat er wat moet gebeuren. Dat je het veel rustiger aan moet gaan doen.

Nu was bij mij overduidelijk het werk de oorzaak. Ik had een enorm goede baan, maar moest wel ’s morgens om vijf uur opstaan, om naar een grote klant compleet aan de andere kant te gaan. ’s avonds de omgekeerde weg weer. Wat veel files betekende. Ik kwam om tien uur ’s avonds weer thuis, en moest dat ook nog controleren wat mijn medewerkers die dag hadden gedaan. Regelmatig gebeurde het dus dat ik pas om twee uur in de nacht naar bed ging. En dan om vijf weer op.

Achteraf gezien waren er wel symptomen. Als ik vrijdag naar huis kwam, sliep ik na een paar minuten in op de bank, en sliep tot diep in de zaterdag. Ik was makkelijk boos, had nergens zin in, en altijd maar vermoeid en een zekere mate van buikpijn. Maar dat is achteraf.

Burn out symptomen

Zoals gezegd is één van de eerste fasen de stress. Veel mensen menen dat dat er gewoon bij hoort. Bij het dagelijkse leven. Maar dat is natuurlijk niet zo. Of die stress nu uit je werk voortkomt, uit geldzorgen, uit een relatie, of waar dan ook vandaan komt.

Even stress is niet erg, maar als je merkt dat je langer een probleem met stress hebt, moet je toch echt de huisarts opzoeken. Het probleem moet worden opgelost, hoe dan ook.

Doe je dat niet, dan krijg je te maken met een overspannenheid. Eigenlijk geeft je lichaam je al heel duidelijk te kennen dat het zo niet langer gat. De meeste mensen geven hier niet aan toe, en lopen in hetzelfde tempo door. Eigenlijk wordt het echter nu tijd om de arts op te zoeken. Het is immers al vijf voor twaalf.

Dan slaat de burn out toe. Mocht je nog niet bemerkt hebben dat het lichaam op is, dan laat het lichaam je het nu wel weten.

De burn out symptomen kunnen veelzijdig zijn:

 • Angstig
 • Paniekaanvallen
 • Extreem gevoelig
 • Snel aangebrand
 • Gevoel van extreme uitputting
 • Slapeloosheid, of juist heel veel slapen
 • Hartkloppingen
 • Hyperventilatie
 • Handen trillen, of oogleden
 • Hoge bloeddruk
 • En ga zo maar door

Nu was ik veel te laat met inzien dat ik wat moest veranderen. De tip die ik kan geven aan al die anderen: wees op tijd. Ga direct naar de huisarts als je het gevoel hebt dat je veel stress hebt. Wacht niet tot de innerlijke bom barst. De huisarts kan je helpen, en je bent echt niet de enige die last van stress heeft, of overspannen is. Maar zorg er voor dat je niet omslaat in een burn out.

Gerelateerde artikelen