Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Een vitamine B12-tekort kan ernstige gevolgen hebben

juni 02
12:44 2015

hellp syndroomHet lichaam kan niet zonder vitaminen. Vitaminen zijn voedingsstoffen die in de meeste gevallen enzymen ondersteunen in hun werking. Veel belangrijke enzymen in het lichaam werken niet goed zonder de aanwezigheid van vitaminen. Eén van deze belangrijke vitaminen is vitamine B12. Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine of extrinsieke factor genoemd. Vitamine B12 is bij tal van processen in het lichaam betrokken en daarom van levensbelang.

Functies vitamine B12

Vitamine B12 is een voedingsstof waar het lichaam absoluut niet zonder kan. De vitamine is namelijk betrokken bij enkele essentiële processen in het lichaam, zoals:

 • De aanmaak van rode bloedcellen (erythrocyten)
 • Vorming van myeline, een beschermlaag rond de zenuwen die bovendien zorgt voor een betere signaalgeleiding
 • De productie van DNA

Door de verschillende functies van vitamine B12, kan een tekort erg gevaarlijk zijn. Het lichaam kan vitamine B12 niet aanmaken.Weliswaar produceren micro-organismen in de darmen vitamine B12, maar dit is in een deel van de darmen waar de vitamines niet meer opgenomen worden.We zijn daarom volledig afhankelijk van vitamine B12 in het dieet. Over het algemeen krijgt vrijwel iedereen in Nederland voldoende vitamine B12 binnen. De volgende etenswaren zijn een bron van cobalamine:

 • melk(producten)
 • vis
 • vlees
 • eieren
 • kunstmatig toegevoegd aan sommige producten, waaronder het broodbeleg Marmite

Symptomen vitamine B12-tekort

Omdat vitamine B12 bij verschillende processen in het lichaam een belangrijke rol speelt, kan een vitamine B12-tekort gevaarlijk zijn. Vanzelfsprekend treden de grootste problemen op binnen deze processen:

 • Bloedarmoede (anemie): Omdat vitamine B12 belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen, kan er bloedarmoede ontstaan bij een tekort. Rode bloedcellen vervoeren de zuurstof die we via de longen opnemen naar alle uithoeken van het lichaam. Wanneer er onvoldoende rode bloedcellen worden aangemaakt, krijg je te maken met een zuurstoftekort, bloedarmoede of anemie genoemd. Dit uit zich in eerste instantie als vermoeidheid, bleek zien en futloosheid. In latere stadia kan dit zelfs leiden tot flauwvallen en buiten bewustzijn raken, hoewel er in dit stadium meestal al medische zorg is ingeschakeld.
 • Zenuwproblemen: Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van myeline. Myeline is een stof die om de zenuwen heen zit. Het beschermt de zenuwen en zorgt voor een betere geleiding van alle impulsen. Zonder myeline treden er zenuwproblemen op, waaronder tintelingen, een doof gevoel en zenuwpijn. Soms kan er ook spierpijn ontstaan.
 • Syndroom van MarfanMaag- darmklachten en vaginale problemen: Cobalamine (vitamine B12) is belangrijk voor de aanmaak van DNA. Wanneer de DNA-productie door een tekort niet goed werkt, merk je dat als eerste in weefsels die zichzelf snel vernieuwen. Deze weefsels maken namelijk continu nieuwe cellen en dus nieuw DNA aan. Met name in de darmen, maag en vagina is dit het geval. Dit kan merkbaar zijn bij een vitamine B12-tekort.

De klachten die ontstaan bij een vitamine B12-tekort lijken in sommige opzichten op de klachten van fibromyalgie. Dit is een syndroom waarbij er door het gehele lichaam pijn voelbaar is. Ook kunnen er darmproblemen optreden. Vaker dan bij gezonde mensen, hebben mensen met fibromyalgie ook in meer of of mindere mate een vitamine B12-tekort. In enkele gevallen wordt er zelfs ten onrechte de diagnose fibromyalgie gesteld, terwijl het eigenlijk gaat om een vitamine B12-tekort. Er lijkt daarom een zeker samenhang te zijn met de twee aandoeningen, hoewel nog onduidelijk is wat voor samenhang dit precies is. Meer weten over fibromyalgie? Klik dan hier. Vermoed je zelf fibromyalgie te hebben, dan kun je ook direct de fibromyalgie test doen.

Vitamine B12-tekort behandelen

Een vitamine B12-tekort ontstaat tegenwoordig slechts zelden door een gebrek aan vitamine B12 in het dieet. In de meeste gevallen neemt het lichaam de stof simpelweg niet voldoende op, terwijl er wel genoeg vitamine B12 in de voeding zit. Het heeft in de meeste gevallen dan ook niet veel zin om extra vitamine B12 in te nemen. Hoe er behandeld wordt verschilt per geval. Een vitamine B12-tekort wordt nog niet altijd geaccepteerd als een bestaande aandoening, omdat de symptomen flink kunnen verschillen en er op veel vlakken nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig is. Soms worden alleen de symptomen behandeld. Wordt de oorzaak van de symptomen (het vitamine B12-tekort) wel behandeld, dan is dat meestal met:

 • vitamine B12-injecties
 • vitamine B12-supplementen

Supplementen worden meestal gegeven wanneer er aanwijzingen zijn dat het lichaam de vitamine wel opneemt, maar niet zo goed als normaal het geval is. Meestal worden er tabletten gegeven met een hoge dosis vitamine B12. Over het algemeen zijn de resultaten beter wanneer er vitamine B12-injecties worden toegediend. Deze injecties moeten gedurende het hele leven worden toegediend, maar zorgen over het algemeen voor een flinke verbetering van de klachten.

Vitamine D is tevens essentieel! Vind hier meer informatie of direct vitamine D kopen.

Lees ook ons uitgebreide artikel over de samenhang tussen vitamine B12 en fibromyalgie.

Gerelateerde artikelen

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment