Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

 Laatste nieuws
  • Ga voor gemak met definitief ontharen Heb je met name in de zomer vaak het gevoel dat je alleen maar bezig bent met het scheren van je benen en bikinilijn? Of ben jij het zat om op bepaalde plekken op je lijf ongewenste haargroei te hebben? Dan is het misschien tijd voor definitief ontharen. Veel scheren en irritatie van je huid zijn dan verleden tijd. Over tijd gesproken: doordat je je niet meer hoeft te scheren, houd je tijd over voor andere dingen....

Een eetverslaving kan iedereen overkomen

Een eetverslaving kan iedereen overkomen
november 03
11:00 2016

Bij het woord eetverslaving denken veel mensen aan jonge tienermeisjes die anorexia of boulimia ontwikkelen omdat ze vinden dat ze te dik zijn. Maar het begrip gaat veel verder dan dat. Want niet alleen jonge meisjes kunnen een eetverslaving ontwikkelen.

Er zijn veel meer redenen waarom je een eetprobleem kunt ontwikkelen (Bron: Afkickkliniekwijzer).

Wat is anorexia?

Anorexia nervosa, zoals de officiële naam van deze aandoening luidt. Is een veel voorkomende eetverslaving bij vooral jonge mensen, maar als je er eenmaal aan lijdt kan het gebeuren dat je er de rest van je leven last van hebt.

Een anorexiapatiënt gaat langzaam maar zeker steeds minder eten.

Niet alleen meisjes, maar ook jongens kunnen anorexia ontwikkelen, al komt het bij jongens minder vaak voor omdat meisjes vaak meer met hun uiterlijk bezig zijn als ze in de puberteit komen. Soms denkt een puber zelf dat hij te dik is, soms ontstaat anorexia doordat een kind gepest wordt met zijn uiterlijk.

Een anorexiapatiënt gaat langzaam maar zeker steeds minder eten, vaak begint het met een obsessieve aandacht voor het uiterlijk en hoeveel calorieën er per dag genuttigd worden.

Stoppen met snoepen en vet eten is één ding, maar uiteindelijk bijna niets meer eten omdat je denkt dat je zelfs van een glas water of een paar blaadjes sla nog dik zult worden is het andere uiterste.

Boulimia, de eetverslaving van alle leeftijden

Bij boulimia is er vaak sprake van vreetbuien. Deze kunnen door allerlei redenen worden veroorzaakt. Iemand die aan boulimia lijdt heeft de neiging zich vol te proppen met ongezond voedsel van de snackbar, chips of zoetigheid en dit vervolgens weer uit te braken, omdat de patiënt na zo’n vreetbui wordt overvallen door schuldgevoel.

Het braken gebeurt stiekem, door wijdere kleding te dragen valt het vermageren niet meteen op.

Een dergelijke verslaving kan langer verborgen worden gehouden omdat je van boulimia vaak minder snel en minder extreem afvalt dan wanneer je aan anorexia lijdt.

Wat is de beste therapie?

Als eenmaal is vastgesteld dat iemand een eetverslaving heeft, is het zaak om allereerst de oorzaak van de verslaving te achterhalen. Waarom is iemand extreem gaan lijnen of waarom heeft hij of zij vreetbuien?

Vaak is opname in een kliniek nodig om van een eetverslaving af te komen.

Als de oorzaak niet wordt gevonden en weggenomen heeft het weinig zin om te proberen van de eetverslaving op zich af te komen.

Wanneer iemand die inmiddels broodmager is nog steeds denkt dat hij of zij te dik is, of wanneer iemand ervan overtuigd is dat het leven zinloos is en dat dit depressieve gevoel alleen met vreetbuien kan worden bestreden, moet dit probleem toch echt eerst worden aangepakt.

Vaak is opname in een kliniek nodig om van een eetverslaving af te komen.

Hoe voorkom je een eetverslaving?

De beste manier om een eetverslaving te voorkomen is natuurlijk tijdig hulp zoeken als je merkt dat je pogingen om af te vallen uit de hand lopen of als je regelmatig vreetbuien hebt. Het probleem is alleen dat de patiënt zelf er vaak van overtuigd is dat er niets aan de hand is.

Hij of zij doet alles om te verbergen dat er een probleem is. Het braken gebeurt stiekem, door wijdere kleding te dragen valt het vermageren niet meteen op. Het is voor de directe omgeving van iemand die aan een eetverslaving lijdt of dreigt deze te ontwikkelen dan ook raadzaam om goed op te letten.

Verandert er iets in het gedrag, niet alleen qua eten maar ook op andere punten? Reageert iemand extreem als je vraagt of er misschien een eetprobleem is?

Dan wordt het tijd om alert te zijn en indien nodig deskundige hulp in te schakelen.

Gerelateerde artikelen