Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

 Laatste nieuws
  • Waarom gezond eten iedereen helpt Gezond eten is voor iedereen goed, voor mensen die reeds gezond zijn en geen klachten hebben maar ook voor mensen die lijden aan bijvoorbeeld fibromyalgie of spierreuma kan het eten van gezonde voeding helpen bij de vermindering van klachten. Een goede balans zorgt namelijk voor een goed werkend immuunsysteem en gezond eten is een van de onderdelen die hoort bij het vinden, herstellen en behouden van deze balans....

Fibromyalgie: 2% heeft het, maar erkend wordt het niet

Fibromyalgie: 2% heeft het, maar erkend wordt het niet
maart 11
16:43 2016

Fibromyalgie is een chronische aandoening met als voornaamste klacht pijn in het bindweefsel (ook wel zachte weefsels genoemd) en in de spieren. De meest voorkomende symptomen van fibromyalgie zijn pijnlijke en stijf aanvoelende nek-en schouderspieren en gewrichten, vermoeidheid en slapeloosheid, concentratieproblemen en problemen met de spijsvertering. Andere symptomen die kunnen voorkomen zijn hoofdpijn, pijn, een zwaar gevoel in de benen, angsten, depressies en allergieën. Ongeveer twee op de honderd personen lijdt aan deze aandoening, maar toch wordt deze niet als zodanig erkend.

Fibromyalgie wordt vaak geclassificeerd onder de reumatische spieraandoeningen omdat de ontsteking van de spieren die de pijn veroorzaakt niet kan worden aangetoond. Daarbij komt dat de patiënten die lijden aan symptomen die bij deze aandoening horen vaak een gezond uiterlijk hebben. Dit zorgt ervoor dat artsen, werkgevers en soms ook de eigen omgeving het ziektebeeld ontkennen en de aandoening niet erkennen, iets dat voor veel frustratie en onbegrip kan zorgen bij patiënten met fibromyalgie.

Diagnosticeren van fibromyalgie     

Het is niet mogelijk om fibromyalgie aan te tonen door middel van een reguliere bloedtest noch door middel van scans of röntgenfoto’s. De enige manier om een diagnose te stellen is door uitsluiting, waarbij dient te worden bepaald of het niet een andere ziekte met gelijkmatige symptomen betreft, bijvoorbeeld reuma of artritis. Een manier die veel wordt gebruikt om fibromyalgie op te kunnen sporen is door druk uit te oefenen op de zogeheten tenderpoints.

Dit zijn achttien pijnpunten in het lichaam die door de patiënt worden gevoeld wanneer erop wordt gedrukt. Deze punten komen voor aan beide zijden van het lichaam en zouden zowel links als rechts pijn moeten geven. Als een patiënt bij minimaal elf van de achttien punten pijn ervaart dan is dit een indicatie voor fibromyalgie.

Oorzaak onbekend

Het is niet bekend waardoor de pijn en symptomen die bij fibromyalgie horen ontstaan wat het onbegrip en de erkenning ervan bemoeilijkt. Dit heeft als bijkomend nadelig gevolg dat patiënten die lijden aan deze pijnlijke aandoening niet in aanmerking komen voor speciale voorzieningen en dat ook zorgverzekeraars  deze ziekte niet erkennen waardoor (sommige) aanvullende behandelingen niet vergoed kunnen worden.

Omdat fibromyalgie niet erkend wordt en omdat de oorzaak onbekend is zijn er geen medicijnen die de symptomen of de pijn kunnen verlichten. De enige mogelijke behandelingen die verlichting kunnen bieden zijn het gebruik van warmte, massages, acupunctuur en speciale oefeningen die de pijn in de nek- en schouderspieren kunnen verlichten.

Gerelateerde artikelen