Syndroom.info

Fibromyalgie oorzaak

Fibromyalgie SymptomenFibromyalgie en voedingGenezenOorzaakFibromyalgie testVitamine B12

Over de oorzaak van fibromyalgie is nog altijd niet erg veel bekend. In verreweg de meeste van de gevallen wordt er geen enkele afwijking gevonden bij onderzoek. Dit maakt fibromyalgie een syndroom waar controverse omheen bestaat. Omdat geen afwijkingen gevonden kunnen worden in het lichaam, zien sommigen fibromyalgie niet als een ziektebeeld. Wel zijn er een aantal theoriën die de klachten van fibromyalgie zouden kunnen verklaren.

Immuunsysteem en infecties – Fibromyalgie oorzaak

Een aantal theoriën rond de oorzaak van fibromyalgie houden verband met het immuunsysteem. Er wordt gedacht dat door een verzwakking van het immuunsysteem fibromyalgie zich kan veroorzaken en verergeren. Veel mensen met fibromyalgie hebben te maken met verschillende infecties, waaronder bacteriële-, schimmel- en virusinfecties. Hieronder vallen onder andere herpes- en candidainfecties. Of een dergelijke infectie zou leiden tot fibromyalgie is echter nog niet duidelijk. Het zou kunnen zijn dat de infecties zelf niet zorgen voor fibromyalgie, maar slechts een ander gevolg zijn van het verzwakte immuunsysteem. Veel onderzoek is nog nodig om uit te sluiten of te bevestigen dat een verzwakt immuunsysteem fibromyalgie veroorzaakt.

Voeding en spijsverteringsafwijkingen – Fibromyalgie oorzaak

Een andere theorie is dat een verkeerd dieet fibromyalgie kan veroorzaken of verergeren. Er wordt gesproken over een verzuring van het lichaam. Een verzuring ontstaat wanneer de lever niet in staat is alle afvalstoffen die binnenkomen ook daadwerkelijk af te breken. Vervolgens gaan deze stoffen zich ophopen in de spieren en het bindweefsel. Dit zijn juist de weefsels waar de pijn zich bevindt bij fibromyalgie. Deze theorie lijkt dan ook in de goede richting te zitten. Het blijft echter gissen hoe groot de mogelijke rol van de spijsvertering is als veroorzaker van fibromyalgie.

Andere oorzaken: combinatie – Fibromyalgie oorzaak

Naast een slechte voeding en verzwakt immuunsysteem wordt ook stress, slaaptekort en mentale en/of fysieke overbelasting als mogelijk oorzaak voor fibromyalgie genoemd. Ook dit lijkt zeker niet ondenkbaar. Iedereen kent het gevoel van een stijve nek of zere rug na een stressvolle dag of week.

Waarschijnlijk ligt de oorzaak van fibromyalgie in een combinatie van alle bovengenoemde mogelijkheden. Allemaal zijn ze namelijk ook met elkaar verbonden. Een slechte voeding zorgt voor een zwakker immuunsysteem, net als stress, slaaptekort en overbelasting dit doet. Een zwakker immuunsysteem leidt vervolgens weer tot meer infecties. Kort door de bocht kan er gezegd worden dat fibromyalgie veroorzaakt of verergerd wordt door een ongezond lichaam. Een gezond lichaam met voldoende slaap, goede voeding en weinig stress zal veel minder snel te maken krijgen met de klachten van fibromyalgie.

Fibromyalgie en erfelijkheid – Fibromyalgie oorzaak

Over de erfelijkheid van fibromyalgie is nog niks bekend. Er zijn families beschreven waarin meerdere familieleden lijden aan fibromyalgie. De kans is echter groot dat zij bijvoorbeeld allemaal gevoeliger zijn voor stress of van nature een zwak immuunsysteem hebben. Dit zou vervolgens kunnen leiden tot het sneller krijgen van fibromyalgie. Er zijn tot op heden nog geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van genen die specifiek fibromyalgie kunnen veroorzaken bij een mutatie.

Fibromyalgie en vitamine B12

Er lijkt een samenhang te bestaan tussen fibromyalgie en een vitamine B12-tekort. Vaker dan bij gezonde mensen, hebben mensen met fibromyalgie verlaagde vitamine B12-niveaus. Ook hebben beide aandoeningen enkele overeenkomstige kenmerken. Een vitamine B12-tekort lijkt niet de oorzaak te zijn, omdat niet iedereen met fibromyalgie een tekort heeft, maar een zekere samenhang is mogelijk. Lees hier meer over op de pagina fibromyalgie en vitamine B12.

Fibromyalgie SymptomenFibromyalgie en voedingGenezenOorzaakFibromyalgie testVitamine B12