Syndroom.info

Fibromyalgie symptomen

FibromyalgieSymptomenFibromyalgie en voedingGenezenOorzaakFibromyalgie testVitamine B12

Fibromyalgie kent een hoop symptomen. Het bekendste en meest voorkomende symptoom is een pijn over het gehele lichaam, soms verergerd door druk. Deze pijn zit vooral in de spieren en het bindweefsel, en juist niet in de gewrichten. De pijn bij fibromyalgie concentreert zich in de meeste gevallen op een aantal vaste plekken. Dit zijn de zogenaamde tenderpoints. Toch kunnen er ook klachten elders in het lichaam ontstaan. Overal in het lichaam zitten spieren. Deze kunnen allen aangedaan zijn bij fibromyalgie.

Tenderpoints fibromyalgiePijn tenderpoints – Fibromyalgie symptomen

De pijn bij fibromyalgie is bijna altijd geconcentreerd op een 18-tal pijnpunten in het lichaam, de tenderpoints. Niet iedereen zal pijn hebben op alle punten, maar vaak zit de ergste pijn wel in één of meer van deze punten. De pijn kan soms ook doortrekken. Zo is hoofdpijn niet ongewoon bij fibromyalgie. In de afbeelding hiernaast zijn alle tenderpoints te zien. Deze doen vooral pijn wanneer er op deze plek geduwd wordt. De tenderpoints zijn internationaal vastgelegd, omdat zij samen een duidelijk kenmerk voor fibromyalgie vormen. Het stellen van de diagnose voor fibromyalgie is erg lastig, omdat geen enkele patiënt hetzelfde is bij fibromyalgie. De tenderpoints vormen hierin een nuttige houvast voor het stellen van de diagnose.

Andere lichamelijke klachten – Fibromyalgie symptomen

Naast de pijn, wordt fibromyalgie gekenmerkt door een aantal andere lichamelijke klachten. Eén van de meest voorkomende is stijfheid in spieren, maar ook gewrichten. Vooral in de ochtend hebben de meeste mensen last van stijfheid. Deze stijfheid wordt erger bij een hoge mate van stress en/of vermoeidheid. Naast stijfheid kunnen ledematen tintelen en spieren verzwakt aanvoelen of kan er juist kramp optreden. Soms kunnen er kleine spasmes in spieren optreden. Waar de spierproblemen optreden, verschilt sterk per persoon. Problemen met de ogen, kaak en het gebit zijn niet ongewoon bij fibromyalgie.

Fibromyalgie wordt verder gekenmerkt door een verhoogde kans op bacteriële-, virale- en schimmelinfecties. Ook komen blaas- en darmproblemen voor. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om krampen en ongecontroleerd urineverlies. Ook slapeloosheid en oververmoeidheid komt regelmatig voor bij fibromyalgie. Hierbij is wel de vraag of slapeloosheid en oververmoeidheid een symptoom of juist oorzaak van fibromyalgie is.

Mentale klachten – Fibromyalgie symptomen

Onder mensen met fibromyalgie komt depressie, angst, verminderde concentratie, geheugenproblemen en onrust in verhoogde mate voor. Ook stress wordt vaak opgegeven als klacht door mensen met fibromyalgie. Net als slapeloosheid en oververmoeidheid kan ook bij deze symptomen de vraag gesteld worden of zij een gevolg of juist oorzaak zijn van fibromyalgie.

Fibromyalgie komt vaak voor in combinatie met andere psychische aandoeningen zoals het post-traumatisch stress syndroom.

FibromyalgieSymptomenFibromyalgie en voedingGenezenOorzaakFibromyalgie testVitamine B12