Syndroom.info

Fibromyalgie en vitamine B12

Fibromyalgie SymptomenFibromyalgie en voedingGenezenOorzaakFibromyalgie testVitamine B12

Nog altijd is het niet geheel duidelijk wat fibromyalgie veroorzaakt. Er is een redelijk goede manier ontwikkeld om fibromyalgie te herkennen, maar de klachten kunnen van persoon tot persoon erg verschillen. Enkele van deze klachten komen overeen met de klachten die ontstaan bij een vitamine B12-tekort. Er zijn signalen dat er een verbinding is tussen fibromyalgie en een vitamine B12-tekort. Vaker dan bij gezonde mensen, hebben mensen met fibromyalgie ook een vitamine B12-tekort. In enkele gevallen wordt zelfs ten onrechte de diagnose fibromyalgie gesteld, terwijl de klachten volledig veroorzaakt worden door een vitamine B12-tekort.

Klachten vitamine B12

Een vitamine B12-tekort komt relatief veel voor bij mensen boven de zestig, maar kan ook bij jongere mensen voorkomen. Klachten van een vitamine B12-tekort zijn onder andere:

 • vermoeidheid
 • bleek gelaat
 • weinig eetlust
 • licht gevoel in het hoofd
 • gewichtsverlies
 • diarree
 • zenuwpijn
 • pijnlijke tong
 • tintelingen in de benen, armen, handen en/of voeten
 • spierpijn en krachtverlies
 • gewrichtsklachten

Een belangrijk verschil met fibromyalgie is pijn. Pijn is bij fibromyalgie het meest prominente kenmerk, terwijl het bij een vitamine B12-tekort één van de vele kenmerken kan zijn. Toch zijn er ook veel kenmerken die de twee aandoeningen overeenkomend hebben.

Behandelen vitamine B12-tekort

In de meeste gevallen krijgt iemand met een vitamine B12-tekort voldoende vitamine B12 binnen, maar neemt het lichaam het niet voldoende op. Een effectieve manier om alsnog voldoende vitamine B12 binnen te krijgen is het geven van vitamine B12-injecties. Deze moeten levenslang worden toegediend. Soms is het voldoende om vitamine B12-tabletten in te nemen. Deze tabletten beschikken over een zeer hoge dosis vitamine B12. In enkele gevallen zit er simpelweg niet voldoende vitamine B12 in het dieet. Dit kan eenvoudig worden verholpen door voedsel in het dieet op te nemen dat vitamine B12 bevat. Voorbeelden hiervan zijn melk, vlees en vis.

Fibromyalgie en vitamine B12

In principe moet voor het stellen van de diagnose fibromyalgie een vitamine B12-tekort worden uitgesloten. In de praktijk gebeurt dit echter vaak niet, omdat beide aandoeningen niet altijd erkend worden door medici. Met name fibromyalgie wordt lang niet overal erkend als een bestaande aandoening, omdat de klachten moeilijk verklaarbaar zijn en sterk kunnen verschillen per persoon. Er is nog veel onderzoek nodig om de precieze samenhang tussen fibromyalgie en een vitamine B12-tekort vast te stellen.

Fibromyalgie SymptomenFibromyalgie en voedingGenezenOorzaakFibromyalgie testVitamine B12

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment