Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Goed voorbereid zijn op alle scenario’s bij ziekte

Goed voorbereid zijn op alle scenario’s bij ziekte
oktober 05
14:56 2017

Gezondheid is een groot goed, maar helaas komt iedereen ergens gedurende zijn of haar leven te maken met ziekte. Vaak onschuldig, maar soms ook ernstig. Met name op latere leeftijd neemt het risico op ziekte toe. Onder meer diabetes, hart- en vaatziekten en kanker komen vele malen vaker voor bij vijftigplussers.

Ziekte is lang niet altijd te voorkomen, maar goed voorbereid zijn kan iedereen. Voorbereiding wil niet zeggen dat je dagelijks bezig moet zijn met een mogelijk ernstige ziekte. Wel betekent het dat je weet wat er moet gebeuren bij ernstige ziekte en ook financieel alles op een rijtje hebt.

Syndroom.info helpt je op weg met een checklist voor deze belangrijke zaken.

1. Ken je lichaam

Hoe eerder een ziekte herkent wordt, hoe groter de kans op volledig herstel. Voor vroege herkenning is het belangrijk om het eigen lichaam goed te kennen. Niet alleen hoe het van binnen voelt, maar ook hoe lichaamsdelen op de tast voelen. Voor mannen is het belangrijk om regelmatig de teelballen te controleren op knobbeltjes, waar dit bij vrouwen belangrijk is in de borsten.

Veel mensen worden ongemakkelijk het idee en controleren uit angst om ‘iets’ te voelen nooit. Een reactie die iedereen zich kan voorstellen, maar geen verstandige. Door niet te controleren kan het een stuk langer duren voordat iets wordt gevonden. Deze tijdsspanne kan bij kanker zelfs het verschil betekenen tussen overleven en overlijden.

2. Hogere leeftijd? Regelmatige controle

Vanaf middelbare leeftijd worden zowel mannen als vrouwen opgeroepen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Bij mannen gaat het hier doorgaans om de prostaat, bij vrouwen om de borsten. Ook de darmen kunnen onderzocht worden.

Ook dit is iets dat veel mensen liever overslaan, maar ook hier geldt dat het beter is om op tijd iets te ontdekken, om de kans op ernstige gezondheidsproblemen te verkleinen.

Op hoge leeftijd kan het per definitie geen kwaad om regelmatig het lichaam te laten controleren, zo nodig inclusief bloedwaarden. Door het lichaam regelmatig door te lichten, leef je met een gerust hart en hoef je niet te twijfelen aan mogelijke gezondheidsproblemen.

3. Bij twijfel naar de dokter

Denk je iets geks te voelen in je lichaam, loop er dan niet te lang mee rond. Bij twijfel is het altijd goed om een expert te laten kijken naar de situatie. Hij of zij kan vaak al snel zien of de onrust terecht is of niet en zo nodig hier direct naar handelen. Het is altijd beter om onnodig langs een dokter te gaan, dan met een serieuze conditie niet langs de dokter te gaan, omdat er twijfel bestaat over het al dan niet ziek zijn.

4. Financieel alles op orde

Het zorgsysteem van Nederland wordt gezien als één van de allerbeste systemen ter wereld. Bijna alle kosten die gemaakt worden in de zorg worden gedekt door de verzekeraar, maar toch zijn er ook altijd kosten voor de persoon zelf. Buiten het eigen risico, kan hierbij gedacht worden aan therapie die niet volledig gedekt wordt of aanpassingen in de woning die niet volledig gedekt worden.

Het is daarom goed om zo mogelijk altijd een spaarpotje achter de hand te hebben die gebruikt kan worden bij ziekte. Eventueel kan een aanvullende verzekering worden afgesloten, zodat meer diensten gedekt worden en er minder geld in één keer betaalt hoeft te worden bij ziekte.

5. Testament en uitvaartverzekering

Soms slaat het noodlot toe en kan ziekte leiden tot het overlijden. Iets waar niemand bezig mee wil zijn, maar ook iets dat het liefst goed geregeld is voor de nabestaanden. Stel een testament op om er zeker van te zijn dat er na de dood precies gebeurt wat je zelf voor ogen hebt. Je kunt in een testament vrijwel alles noteren: de bestemming van het lichaam, de verdeling van de erfenis, maar ook de specifieke invulling van een uitvaart.

Bovendien kan het verstandig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten, mocht dit nog niet zijn gebeurd. Een uitvaartverzekering dekt kosten die nabestaanden moeten maken na het overlijden van en naaste. Dit kan in de vorm van diensten zijn (een naturaverzerkering) maar ook in de vorm van een geldbedrag dat vrijkomt na het overlijden (kapitaalverzekering). Je kunt zelf bepalen voor welk bedrag je een uitvaartverzekering wilt afsluiten.

Het minimum gedekte bedrag bij een verzekering ligt vaak rond de € 5000,00 á € 6000,00, wat gelijkstaat aan een sobere uitvaart. Er zijn verschillende aanbieders van een uitvaartverzekering, die bijvoorbeeld op deze website met elkaar vergeleken kunnen worden.

Gerelateerde artikelen