Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Gordelroos – Dit moet je weten over de huidaandoening

Gordelroos – Dit moet je weten over de huidaandoening
juni 19
10:43 2018

Gordelroos is een huidaandoening die bij iedereen kan opsteken, maar vooral veel voorkomt bij zestigplussers. Bij gordelroos ontstaan pijnlijke rode blaasjes in een gebied van het lichaam, die meestal ruim een week aanwezig blijven. De aandoening wordt veroorzaakt door het herpes zostervirus dat ook waterpokken veroorzaakt.

Hoewel gordelroos vrij intens is en fikse pijn kan veroorzaken, gaat het ook vanzelf over. Hoewel het een risico vormt voor mensen met een zwakke gezondheid, is er voor gezonde mensen in principe geen behandeling vereist.

Wat is gordelroos en hoe ontstaat het?

Een groot deel van de samenleving krijgt op jonge leeftijd, vaak voor het tiende levensjaar, te maken met de waterpokken. Bij waterpokken ontstaan gevoelige blaasjes over het gehele lichaam, die na ongeveer een week weer langzaam verdwijnen.

Het virus dat de waterpokken veroorzaakt, verdwijnt nooit volledig uit het lichaam, maar blijft latent aanwezig in de zenuwen. Op latere leeftijd kan het weer geactiveerd worden in een zenuw, waarna gordelroos ontstaat.

Omdat gordelroos in principe in één zenuw weer geactiveerd wordt, ontstaat gordelroos slechts op een afgebakend deel van de huid. Meestal is dit rond de romp, maar ook elders is mogelijk. De huid wordt erg gevoelig en rode blaasjes ontstaan. Het duurt tot twee weken voordat de aandoening weer is opgelost door het immuunsysteem.

Is gordelroos besmettelijk?

Van waterpokken weten we dat het een zeer besmettelijke aandoening betreft. Kinderen met waterpokken moeten dan ook thuisblijven om verdere overdracht te voorkomen.

Omdat het bij gordelroos hetzelfde virus betreft, is ook gordelroos in principe besmettelijk. Dit geldt echter alleen voor mensen die niet eerder besmet zijn geweest. In de praktijk betekent dit dat gordelroos niet besmettelijk is voor andere volwassenen in de meeste gevallen, maar vaak wel voor jonge kinderen.

Het wordt dan ook sterk aanbevolen om bij een episode van gordelroos uit de buurt te blijven van jonge kinderen en vooral baby’s, die nog een suboptimaal immuunsysteem hebben en daardoor erg ziek kunnen worden van het virus.

Gordelroos behandelen en verlichten

In principe heeft gordelroos meestal geen behandeling nodig, omdat het lichaam de uitslag vanzelf aanpakt. Wel bestaat er het risico dat het virus de ogen infecteert, wat gevaarlijk kan zijn.

Bij een plotseling verminderd zicht, rode ogen, jeuk in de ogen of vergelijkbare symptomen is het goed om een arts te raadplegen. De arts kan ontstekingsremmers voorschrijven die het virus tegengaan.

Voor vijftigplussers is het bovendien mogelijk om ingeënt te worden tegen gordelroos, wat de kans op de aandoening halveert.

Wil je meer weten over gordelroos, de symptomen, behandeling en verspreiding, bekijk dan Menselijk Lichaam.

Gerelateerde artikelen