Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Het beheersen van zenuwpijn

oktober 10
10:52 2016

Zenuwpijn kan je leven helemaal beheersen. Deze vorm namelijk vaak voor enorme pijnschokken in een bepaald deel van je lichaam. In dit artikel lees je een mogelijke oplossing voor het pijnprobleem.

Wat is zenuwpijn

We spreken van zenuwpijn als de oorzaak ligt in een beschadiging van het zenuwstelsel. Dit leidt er toe dat je lichaam verkeerde signalen afgeeft. Het lichaam geeft een pijnprikkel af terwijl er niets aan de hand is. Vaak komt zenuwpijn voor aan 1 bepaalde kant van je lichaam.

Zenuwpijn uit zich vaak in de vorm van prikkelingen, tintelingen of branderige pijn. Vaak komt de pijn ineens heel erg opzetten (pieken en dalen). De pijn houdt vaak lang aan.

De oorzaken van zenuwpijn

De oorzaken van zenuwpijn zijn erg divers. Zo kan een ontsteking van de zenuwen er voor zorgen dat er zenuwpijn optreedt. Ook kan ziekte een zenuw beschadigen. Verder kan het voorkomen dat zenuwen afgeklemd worden in het lichaam. Soms is de oorzaak helemaal niet aan te wijzen. Bekend voorbeeld is aangezichtspijn waarbij het vaak gissen is naar de oorzaak.

Bekende oorzaken van zenuwpijn zijn aandoeningen als gordelroos, hernia, of het carpale tunnel syndroom. Het carpale tunnel syndroom wordt veroorzaakt door een vernauwing van de tunnel in de binnenzijde van je pols. Door deze tunnel lopen belangrijke zenuwen. Door de vernauwing raakt de zenuw in de knel waardoor deze niet meer goed functioneert. Dit kan leiden tot zenuwpijn.

De behandeling van zenuwpijn

Om blijvend de pijn weg te nemen is natuurlijk de beste behandeling om de oorzaak weg te nemen. Dit is vaak niet eenvoudig bij zenuwpijn omdat deze niet altijd bekend is. In dat geval kan gedacht worden aan symptoom bestrijding. Je behandelt dan niet de oorzaak maar de pijn.

De behandeling begint vaak met een bezoek aan de huisarts. Deze kan verder onderzoek doen en mogelijk de oorzaak van de zenuwpijn achterhalen.

Kenmerk van zenuwpijn is dat het slecht reageert op de gewone medicijnen die je in de winkel kunt kopen waardoor je op zoek moet naar een andere oplossing. De huisarts kan je medicijn(en) voorschrijven die de pijn of oorzaak kunnen wegnemen. Een pijnstiller die vaak wordt voorgeschreven is Tramadol. In dit artikel over Tramadol op eengezonderlijf.nl lees je meer over dit medicijn en waarvoor het dient.

Andere bekende medicijnen die vaak worden voorgeschreven zijn amitriptyline en nortriptyline. Deze medicijnen zijn geen goede combi met bepaalde aandoeningen zoals dementie of epilepsie.

Naast medicatie zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om de pijn te verlichten. Bij veel mensen werkt het om afleiding te zoeken op de momenten dat je pijn ervaart. Ook kan het warm of koud maken van de plek waar de pijn zich voordoet verlichting geven.

Verder is het belangrijk om in beweging te blijven ondanks de pijn. Wel is het verstandig om te stoppen als de pijn bij het bewegen heftiger wordt. Niet meer bewegen is echter geen oplossing op de lange termijn. Dit omdat je op deze manier spierkracht verliest en uiteindelijk niet meer goed kunt functioneren.

 

Gerelateerde artikelen