Het belang van de juiste zorgverzekeraar
Onderzoeken naar aandoeningen zoals een syndroom kunnen financieel flink in de cijfers lopen. Gelukkig hebben we in Nederland een goed zorgsysteem. Hierbij zijn zorgverzekeraars de spil in het vergoeden van onkosten. Alle volwassenen zijn verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben. Hierbij betaalt iedere Nederlander tussen de 70 en 120 euro per maand, afhankelijk van het eigen risico en eventuele aanvullende zorgverzekeringen. Heb je het financieel niet zo breed (laag inkomen), dan kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Deze zorgtoeslag wordt door de overheid betaald aan jezelf.
De zorgverzekeraar vergoed dus de kosten voor nagenoeg alle verschillende syndromen. Dit zijn de onderzoeken, behandelingskosten en medicijnen. Let wel op, hierop zijn uitzonderingen en is afhankelijk van je ziektekostenverzekering Wil je precies weten wat er vergoed wordt, neem dan in alle gevallen contact op met je eigen zorgverzekeraar. Deze kan je hierover altijd het beste informeren.
Enkele voorbeelden van syndromen en mogelijkheden:
* Reuma: Je kan doorverwezen worden door de reumatoloog voor ‘gratis’ fysiotherapie. Medicijnen worden volledig vergoed, zonder eigen bijdrage te betalen.
* Prikkelbaar darm syndroom (PDS): Diverse medicatie en zelfs antidepressiva worden voorgeschreven. De zorgverzekeraar zal dit betalen.