Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

 Laatste nieuws
  • Waarom gezond eten iedereen helpt Gezond eten is voor iedereen goed, voor mensen die reeds gezond zijn en geen klachten hebben maar ook voor mensen die lijden aan bijvoorbeeld fibromyalgie of spierreuma kan het eten van gezonde voeding helpen bij de vermindering van klachten. Een goede balans zorgt namelijk voor een goed werkend immuunsysteem en gezond eten is een van de onderdelen die hoort bij het vinden, herstellen en behouden van deze balans....

Hiv: chronisch in het Westen, dodelijk in Afrika

maart 22
16:47 2016

De diagnose Hiv-positief kan het leven van iemand totaal op zijn kop zetten en roept allerlei vragen op. Krijg ik aids? Hoelang duurt het voordat de ziekte zich openbaart? Het is logisch dat een Hiv-besmetting een enorme impact heeft op het leven van iemand en dat zijn toekomst er anders uit zal zien. Iedere dag komen er mensen bij die met het Hiv-virus besmet zijn, niet alleen in Afrika maar ook andere delen van de wereld waaronder het Westen.

Behandeling in het Westen  

Gelukkig zijn er in het Westen in ieder geval medicijnen beschikbaar voor mensen die lijden aan Hiv en wordt er nog altijd onderzoek naar Hiv en aids gedaan. Als een arts een besmetting met het Hiv-virus heeft vast gesteld zal direct worden gestart met een behandeling door middel van medicijnen. Door de inname van medicijnen kan het virus een leven lang worden onderdrukt en zal de patiënt de ziekte aids waarschijnlijk niet krijgen.

Er zijn diverse soorten medicijnen beschikbaar voor iemand die een besmetting heeft opgelopen en vaak wordt er een combinatie van drie medicijnen voorgeschreven, de zogeheten combinatietherapie. Door middel van deze antivirale middelen kan het Hiv-virus worden geremd. Deze zijn op recept verkrijgbaar bij apotheken en daardoor voor iedereen die Hiv heeft toegankelijk. Voorwaarde is wel dat de medicijnen iedere dag worden ingenomen en dat de patiënt achter de behandeling staat.

Bijwerkingen Hiv medicijnen

In sommige gevallen treden er bijwerkingen op die kunnen worden bestreden met medicinale cannabis. Als de patiënt zich reeds in het stadium bevindt waarin de ziekte aids heeft toegeslagen kan cannabis helpen bij de vermindering van onder andere pijn en vermagering. Er zijn ook andere medicijnen die worden voorgeschreven aan aids-patiënten als thalidomine, megestrol en filgastrim die klachten en bijwerkingen kunnen verminderen. Deze medicijnen zijn op recept en met een speciale artsenverklaring beschikbaar in apotheken.

Hiv in Afrika   

Daar in het Westen iedereen die een Hiv-besmetting heeft opgelopen of aids heeft toegang heeft tot medicatie, hebben in Afrika slechts weinigen toegang tot medicijnen. Dit betekent dat meer dan de helft van de patiënten met aids geen behandeling krijgt met de dood tot gevolg. Het aantal aidsgerelateerde doden ligt in Afrika dan ook vele malen hoger dan in het Westen.

Dit is een zeer schrijnende situatie; kinderen verliezen hun beide ouders aan aids en zijn zelf besmet met het Hiv-virus en hen wacht hetzelfde lot. Zolang er nog geen medicijn is die deze ziekte kan stoppen zal Hiv in Afrika dodelijk blijven en chronisch in het Westen.

Gerelateerde artikelen