Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

HIV test laten uitvoeren – waar doe je dat?

HIV test laten uitvoeren – waar doe je dat?
oktober 19
16:50 2016

HIV wordt vooral gezien als iets waarmee men in de Derde Wereld besmet raakt. HIV, en het daaropvolgende aids, wordt door veel mensen niet geassocieerd met Nederland. Toch doen veel mensen er goed aan regelmatig een HIV test te laten uitvoeren.

Weliswaar is HIV niet zo’n groot probleem in Nederland als in de Derde Wereld het geval is, toch raken dagelijks bijna drie Nederlanders besmet met het virus. Na een besmetting is genezing niet mogelijk: het virus kan enkel onderdrukt worden.

Na onveilige seks, direct bloedcontact met een besmette persoon of het gebruik van een niet-schone naald kan het zijn dat iemand besmet is geraakt met HIV.

Het bloedt wordt vervolgens getest op de aanwezigheid van antistoffen tegen het HIV-virus.

Het is nu zaak om een HIV test te laten uitvoeren. Dit kan op verschillende plekken.

Veel mensen zien op tegen het laten uitvoeren van een HIV test. Toch is het belangrijk deze angst te overwinnen.

Veel mensen zien op tegen het laten uitvoeren van een HIV test. Toch is het belangrijk deze angst te overwinnen.

HIV test GGD

De meest voor de hand liggende locatie voor een HIV test is de GGD. De HIV test GGD kan bij vrijwel iedere GGD worden uitgevoerd en is voor een grote groep mensen zelfs gratis.

Onder meer in Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zijn grote centra voor HIV tests. Op sommige locaties kan zelfs een HIV sneltest worden uitgevoerd, waarbij de persoon al binnen enkele minuten weet of er sprake is van een HIV besmetting.

Bij de HIV test van de GGD wordt er bloed afgenomen. Het bloedt wordt vervolgens getest op de aanwezigheid van antistoffen tegen het HIV-virus. Zijn deze aanwezig, dan is er een HIV-besmetting en moet er gestart worden met de behandeling van HIV.

Bekijk hier een video waarin wordt uitgelegd hoe het HIV virus het menselijk lichaam weet plat te leggen bij het uitblijven van een behandeling.

HIV test online of zelftest HIV

Vanwege de gevoelige aard van het potentieel hebben van HIV, staan de meeste mensen niet direct te trappelen om een test te laten uitvoeren. Helaas bestaat er geen HIV test online. 

Weliswaar kan één tot zes weken na een HIV besmetting griep optreden die vrij hevig is, dit zegt niet alles. Besmettingen kunnen namelijk ook symptoomloos optreden.

Voor HIV is de OraQuick hiv-sneltest betrouwbaar.

Er bestaan ook zelftesten, waarbij simpel thuis getest kan worden of er sprake is van een HIV besmetting. Met SOA zelfstests is het echter wel oppassen geblazen: een groot deel van de tests is niet betrouwbaar.

Voor HIV is de OraQuick HIV-sneltest betrouwbaar. Bij andere tests is de betrouwbaarheid twijfelachtig. Tests die opgestuurd dienen te worden naar een laboratorium zijn in de regel betrouwbaarder dan tests die direct resultaat zeggen te geven.

Een HIV test thuis uitvoeren kan dus wel, maar wees voorzichtig en ga liever langs bij een GGD of huisarts.

hiv aids virus

Bij een HIV test wordt gezocht naar antilichamen die het immuunsysteem produceert tegen het HIV virus.

Wanneer de HIV test laten uitvoeren?

Direct na onveilige seks kan nog niet op een betrouwbare wijze gemeten worden of er een HIV besmetting heeft plaatsgevonden. Idealiter vindt de HIV test vier weken tot zes weken na de onveilige seks plaats. Na zes weken is er de meeste zekerheid dat de HIV test betrouwbaar is.

Ieder resultaat dat gevonden is enkele weken na de onveilige seks is niet volledig betrouwbaar.

Meer weten over het laten testen op HIV? Check dan ook de website van het Nederlands Aids Fonds.

Gerelateerde artikelen