Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

 Laatste nieuws
  • Waarom gezond eten iedereen helpt Gezond eten is voor iedereen goed, voor mensen die reeds gezond zijn en geen klachten hebben maar ook voor mensen die lijden aan bijvoorbeeld fibromyalgie of spierreuma kan het eten van gezonde voeding helpen bij de vermindering van klachten. Een goede balans zorgt namelijk voor een goed werkend immuunsysteem en gezond eten is een van de onderdelen die hoort bij het vinden, herstellen en behouden van deze balans....

Hobby’s van iemand met Asperger: intens en bijzonder

maart 16
16:45 2016

Een leven zonder hobby’s kan men zich bijna niet meer voorstellen in de huidige maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan het bakken van cakes en taarten, dat door diverse televisieprogramma’s wordt aangemoedigd. Maar hoe zit dat bij mensen met Asperger? Hebben mensen die lijden aan het syndroom van Asperger ook hobby’s?

Hoge mate van intensiteit     

Mensen met Asperger hebben ook hobby’s, net als mensen die niet lijden aan dit syndroom. Sterker nog, iemand met het syndroom van Asperger gaat vaak helemaal op in zijn hobby en verdiept zich erin. Daardoor weten ze alle ins en outs en snappen hun hobby als geen ander. Ze gaan er vaak zo intens in op dat alles met hun hobby wordt vergeleken bijvoorbeeld om moeilijke vraagstukken te begrijpen.

De hobby van iemand met Asperger neemt dan ook veel tijd in beslag en het merendeel van de gesprekken zal betrekking op de hobby. Vaak betreft het een solistische hobby, waarmee het gebrek aan sociale vaardigheden als het ware wordt gecompenseerd, en in de meeste gevallen past de hobby niet echt bij de jongen of het meisje met het syndroom van Asperger. Iemand die lijdt aan Asperger zal dus met een zeer veel interesse met hoge intensiteit bezig zijn met zijn bijzondere hobby.

Hobby als afleiding    

Over het algemeen zijn er twee soorten hobby’s, namelijk het verzamelen van kennis en het verzamelen van voorwerpen. De interesse voor de hobby ontwikkelt zich op twee- of driejarige leeftijd waarna iemand met Asperger alles over het onderwerp wil weten of zal verzamelen. Iemand die lijdt aan het syndroom van Asperger kan bijvoorbeeld een speciale interesse hebben in een stripfiguur, elektronica of een bepaalde dier- of plantensoort. De intensiteit neemt toe naarmate spanningen en stress toenemen en dit heeft als gevolg dat mensen met Asperger op een zeer gedetailleerde bijna obsessieve manier met hun hobby bezig zijn, iets dat voor mensen in hun omgeving soms lastig te begrijpen is.

Het obsessieve kan zich ook uiten in bepaalde rituelen die iemand met Asperger stabiliteit en controle geven. Mensen met Asperger gaan op een zeer intense manier om met hun hobby en het bijzondere is dat de hobby hen helpt om bijvoorbeeld angsten te overwinnen, plezier te maken , te ontspannen en om een eigen identiteit te creëren. Een hobby is voor mensen die lijden aan het syndroom van Asperger dus heel belangrijk en  dient als het ware als hulpmiddel bij het begrijpen van de ‘echte’ wereld.

Gerelateerde artikelen