Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Hoe de houding en het schoeisel klachten kan veroorzaken – en de oplossing hiervoor

Hoe de houding en het schoeisel klachten kan veroorzaken – en de oplossing hiervoor
november 25
15:21 2018

Een grote hoeveelheid klachten door het hele lichaam heen kan vaak teruggeleid worden naar de houding of het schoeisel dat men draagt. Door een slechte houding neemt de druk op diverse gewrichten en lichaamsdelen toe, wat kan leiden tot pijnlijke en soms chronische klachten. Met slecht schoeisel is de kans op een slechte houding groot, waardoor ook de klachten sneller kunnen ontstaan of kunnen verergeren.

In veel gevallen zijn de klachten gelukkig relatief eenvoudig te verhelpen. Met een steunzooltje dat in de schoenen wordt gelegd kan de houding aanzienlijk worden verbeterd. Veel klachten kunnen hierdoor afnemen of zelfs verdwijnen.

Achillespees en houding

Een erg vervelende klacht is pijn in de achillespees, die aan de achterzijde van de enkel omhoog loopt. Meestal ontstaan klachten door overbelasting.

Deze overbelasting kan verschillende oorzaken hebben, maar ontstaat meestal bij zogenaamde overpronatie. Hierbij zakt de voet en het onderbeen tijdens het lopen enigszins naar de binnenkant.

Dit leidt tot een verhoogde druk op de achillespees, waardoor klachten ontstaan. Met name sporters hebben hier snel last van, bijvoorbeeld hardlopers, maar mensen die niet actief sporten kunnen last krijgen van een achillespeesblessure.

Overproneren kan relatief eenvoudig voorkomen worden door een aanpassing van de schoenen, bijvoorbeeld met behulp van een inlegzool.

Deze zool corrigeert de houding van de voet, waardoor de voet niet langer naar binnen zakt en de druk op de achillespees dus minder groot is.

De juiste inlegzool kiezen

Er zijn verschillende soorten steunzolen die uitkomst bieden bij verschillende soorten klachten. Er zijn zooltjes die proneren voorkomen, waardoor bovengenoemde achillespijn voorkomen kan worden, maar er zijn ook zolen die klachten elders in het lichaam, bijvoorbeeld de onderrug, voorkomen.

De rode draad is dat zooltjes altijd moeten zorgen voor een verbeterde houding in beweging, maar ook bij stilstaan. Met de juiste houding wordt de druk op gewrichten en de rug gelijkmatig verdeeld, wat de kans op klachten aanzienlijk verkleint.

Daarnaast zijn er voor diverse soorten schoenen andere steunzolen. Sommige zolen zijn speciaal voor sportschoenen, terwijl zolen voor schoenen met hakken weer een andere vorm behoeven om de juiste uitwerking te hebben op de houding van de gebruiker.

Het is aan te raden om je te laten adviseren bij het maken van de keuze voor de juiste steunzolen. Zo weet je zeker dat je de houding daadwerkelijk effectief aanpakt en zo klachten kunt voorkomen die op lange termijn vervelende gevolgen kunnen hebben voor de fysieke gesteldheid.

Gerelateerde artikelen