Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Hoe een fysiotherapeut je kan helpen om gezonder te leven

Hoe een fysiotherapeut je kan helpen om gezonder te leven
februari 18
18:37 2019

Heb je lichamelijke klachten, bijvoorbeeld spierpijn, een nek die vastzit of een blessure waarvan je aan het herstellen bent, dan kan fysiotherapie je helpen. Een fysiotherapeut ondersteunt je met bijvoorbeeld een massage, het aanleren van oefeningen, dry needling en diverse andere behandelmethodes.

Dankzij de behandelingen kan het herstel bespoedigd worden, klachten verdwijnen en kun je in de toekomst nieuwe klachten voorkomen. Daarbij kiest een fysiotherapeut altijd voor maatwerk, want geen enkele persoon en geen enkele klacht is exact hetzelfde. Fysiotherapie is in sommige gevallen gedekt onder de basisverzekering, maar valt meestal onder de aanvullende verzekering.

Desalniettemin is het verstandig om fysiotherapie te nemen bij lichamelijke klachten, want een fysiotherapeut kan je soms snel afhelpen van slepende lichamelijke klachten.

Syndroom.info kijkt in samenwerking met Balanza fysiotherapie naar drie soorten behandelingen die de meest fysiotherapeuten aanbieden.

1. Dry needling

Bij dry needling worden kleine naaldjes, erg vergelijkbaar met die van acupunctuur, voorzichtig in een spier gebracht die pijn doet of vastzit.

Door de naald ontstaat er meestal een spierreflex, die helpt bij het ontspannen van de spier. Soms is al na één behandeling een klacht bijna helemaal verdwenen.

Bij dry needling kan de spier direct na de handeling moe of beurs aanvoelen, maar dit is volledig normaal. Dry needling is anders dan acupunctuur en een bewezen behandelmethode in de fysiotherapie.

2. Medical tape

Medical tape is een bijzondere vorm van tape, die 140% rek heeft. Anders dan bij traditionele tape, wordt de bewegingsvrijheid met medical tape dan ook niet beperkt.

Sterker nog, medical tape helpt je bij bewegen. De gedachte is dat gewrichten in beweging moeten blijven om te herstellen.

Dit moet wel op een veilige wijze gebeuren. Medical tape biedt hierbij de benodigde ondersteuning, zonder dat het ten koste gaat van de bewegingsvrijheid van het gewricht.

3. Sportmassage

Een sportmassage is een massage die als doel heeft om vermoeide, stramme of geblesseerde spieren los te masseren.

De fysiotherapeut of osteopaat gebruikt hiervoor specifieke masseertechnieken waarop de spieren reageren. Sportmassages zijn met name direct na de sport nuttig, maar kunnen ook op rustdagen worden toegepast om het herstel van spieren te bevorderen.

Liesbreukbanden met uitstekende bescherming en pasvorm

Een liesbreukband dient ter ondersteuning bij een liesbreuk en vermindert de daarbij behorende ongemakken. Er zijn twee soorten: enkelzijdige liesbreukbanden en dubbelzijdige liesbreukbanden. De liesbreukband voor enkelzijdige breuken is beschikbaar voor zowel de linker- als rechterkant.

Gerelateerde artikelen