Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Hoe herken je een burnout?

Hoe herken je een burnout?
juni 19
09:51 2018

We horen het steeds vaker: iemand in onze omgeving heeft te kampen met een burnout. Echter is het voor menig persoon niet duidelijk hoe je een burnout kunt herkennen. Voor velen is het een ‘ver van mijn bed’-show, totdat ze er persoonlijk mee te maken krijgen. Immers leven we in een wereld van vele prikkels, via smartphones en social media worden we continue gestimuleerd en bezig gehouden.

Hierdoor raken we sneller overbelast en is het aantal burnouts aanzienlijk gestegen. Maar hoe herken je een burnout? Wat zijn de symptomen? Hieronder worden ze voor je op een rijtje gezet.

De symptomen van een burnout

Er zijn diverse manieren om een burnout te herkennen, ook al verschilt de oorzaak vaak per geval. Desalniettemin doen zich veelal vergelijkbare symptomen voor. Eén hiervan is het gevoel van compleet uitgeblust zijn. Er doet zich een moeheid voor die bijna te omschrijven is als existentieel: je voelt je compleet doorbrand.

Dit gaat samen met een gevoel van leegte.

Je stelt een hoop taken uit, simpelweg omdat je niets meer kan. Je bent zo opgebrand dat zelfs de makkelijkste taken niet meer uit te voeren zijn. Je bent simpelweg op. Wat tevens niet helpt zijn de concentratieproblemen en de vergeetachtigheid, die jouw taken nog moeilijker maken. Dan is het tijd om aan de noodrem te trekken.

Een burnout is tevens van invloed op je gevoelens, waardoor een gevoel van moedeloosheid kan ontstaan. Je professionele leven lijdt er onder, maar ook privé heeft een burnout vervelende gevolgen. Denk hierbij aan wisselende stemmingen, slaapproblemen, onzekerheid, onverschilligheid, verminderde conditie en gedragsveranderingen.

Er ontstaat een gevoel dat de knop niet meer omgedraaid kan worden, alsof je continu in de aan-modus staat en je werk niet meer af kunt zetten. Herken je bovenstaande symptomen? Schroom niet om er over te praten met je familie, vrienden of partner.

Het is erg verleidelijk om te denken dat je dit allemaal zelf kunt oplossen, maar onderschat niet hoe dapper het is om hulp te zoeken wanneer je dit nodig hebt. Een gesprek met je huisarts of een erkend burn-out coach kan je op weg helpen.

Gerelateerde artikelen