Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Hoe kun je aan je zelfvertrouwen werken bij ziekte?

Hoe kun je aan je zelfvertrouwen werken bij ziekte?
maart 30
14:09 2020

Hoe kun je aan je zelfvertrouwen werken als je ziek bent? Een chronische ziekte heeft een grote impact op je zelfvertrouwen.

  • Herken jij de teleurstelling?
  • Voel jij een minderwaardigheidcomplex tegenover vrienden?
  • Kun jij je baan eigenlijk niet volhouden, maar durf je niet te stoppen?
  • Voel jij je heel onzeker wanneer je een afspraak moet afzeggen door je ziekte?
  • Verandert je uiterlijk door je ziekte, waardoor je zelfvertrouwen een klap heeft gekregen?

Het is lastig om optimistisch te blijven als je chronisch ziek bent. Toch is het belangrijk om te (blijven) werken aan je zelfvertrouwen. De tips hieronder helpen je om je zelfvertrouwen weer een nodige boost te geven.

Je ziekte bepaalt niet wie je bent

Je ziekte is constant aanwezig en bepaalt momenteel misschien in grote mate je leven. Je moet altijd rekening houden met je lichaam, ziekte en beperkingen.

Zie jezelf los van je ziekte!

Schrijf je positieve eigenschappen en je talenten eens op een papiertje. Zo ontdek je wie je echt bent en wat je anderen kunt bieden. Je ziet dat je ziekte hier absoluut geen onderdeel van is.

Vergelijk jezelf niet met een ander

Dit heeft geen enkel nut. Jouw situatie is anders dan anderen, omdat jij een chronische ziekte hebt die invloed heeft op je leven.

Als jij niet kunt sporten of niet kunt werken, heeft het geen zin om jezelf te vergelijken met iemand die dit wel kan. Dat is appels met peren vergelijken. Jij bent niet ongemotiveerd of lui, maar door je ziekte leidt je een ander leven.

Jezelf vergelijken met anderen veroorzaakt een minderwaardig gevoel. Maar dit is onterecht. Je kunt beter kijken wat je wel kunt doen binnen jouw grenzen.

Geniet van wat je wel kunt

Door je ziekte kan je veel beperkingen hebben. Waardeer daarom de dingen die je wel kunt doen, in plaats van teleurgesteld zijn over dingen die je niet kunt doen.

Dus niet teleurgesteld zijn dat je niet je eigen boodschappen kunt doen, maar wel blij zijn dat je vandaag lekker naar buiten bent geweest.

Zoek contact

Door je ziekte is het lastig voor je om contacten te blijven onderhouden. Gebruik daarom de technologie die we hebben in je eigen voordeel. Het is tegenwoordig veel makkelijker om contacten te onderhouden via social media, Facebook, WhatsApp en videobellen. Door deze simpele manier kan je toch blij worden van sociale contacten.

Steek vervolgens je energie in face-to-face contact met je beste vrienden.

Zoek professionele hulp

Een chronische ziekte kan een enorme deuk hebben gegeven in je zelfvertrouwen en zelfs een minderwaardigheidscomplex veroorzaken, Je zult nu misschien denken: Wat nu? en hoe verder?

Het is nooit te laat om aan je zelfvertrouwen te werken. Vaak is het belangrijk om eerst professionele hulp te zoeken die jou kan begeleiden in je proces. Ga bijvoorbeeld naar de huisarts en kaart je probleem aan. De huisarts is in Nederland je eerste aanspreekpunt en hij of zij kan jou eventueel begeleiden naar verdere hulp.

Gerelateerde artikelen