Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Hoe magneetveldtherapie kan bijdragen aan het herstel van klachten

Hoe magneetveldtherapie kan bijdragen aan het herstel van klachten
maart 01
15:56 2019

Magneetveldtherapie is wellicht niet een therapie waar je eerder van hebt gehoord, maar het kan een effectieve therapie zijn om verschillende klachten mee te behandelen. Bij magneetveldtherapie wordt er een licht pulserend elektromagnetisch veld gecreëerd, wat de stofwisseling van cellen kan bevorderen. Bij sommige klachten kan dit het herstel bespoedigen en verbeteren.

De werking van magneetveldtherapie, in het Engels vaak PEMF genoemd, wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek en onder andere door sommige fysiotherapeuten gebruikt voor de behandeling van patiënten.

Syndroom.info vertelt in een vogelvlucht hoe magneetveldtherapie in zijn werk gaat.

Elektromagnetische straling

Elektromagnetische straling klinkt wellicht niet als iets dat het lichaam helpt te herstellen, maar in het geval van magneetveldtherapie is dit wel het geval. Hoewel van veel soorten elektromagnetische straling bekend is dat het een negatieve invloed heeft op het lichaam, ligt dit anders bij magneetveldtherapie.

Elektromagnetische straling heeft een pulserende eigenschap, waarbij de kracht hiervan wordt aangegeven met de eenheid Hertz (Hz). Bij een straling boven met een hoge Hz kan dit schadelijk zijn voor weefsel in het lichaam.

Dit is niet het geval bij magneetveldtherapie, waar het vaak gaat om een straling van 5 tot 30 en soms hogere Hz, vergelijkbaar met trillingen die in de natuur en het lichaam van nature voorkomt.

Met een dergelijk lage frequentie van pulseren is magneetveldtherapie juist gunstig: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het onder meer kan bijdragen aan sneller botherstel, een snellere aangroei van de lever wanneer een deel is verwijderd of beschadigd en het herstel van spierbeschadigingen.

Dit doet het door de stofwisseling van cellen te bevorderen, waardoor de eigen cellen sneller instaat zijn om schade te herstellen.

Thuis behandelen met magneetveldtherapie

Hoewel sommige (fysio)therapeuten magneetveldtherapie aanbieden, is het ook mogelijk om de behandeling thuis zelf uit te voeren.

Dit kan met veilige PEMF-apparaten die gemaakt zijn voor consumenten en dus makkelijk om te gebruiken. Bij het apparaat wordt uitgebreide uitleg geleverd, zodat je precies weet hoe je het apparaat kunt gebruiken, op welke stand en het apparaat geplaatst moet worden voor de beste resultaten.

PEMF-apparaten kunnen een bijdrage leveren aan het herstel van pijnlijk en beschadigd weefsel en zo leiden tot een sneller en beter herstel. Zo kom je sneller van je klachten af en kun je weer vrij rondbewegen en genieten van het dagelijks leven.

Gerelateerde artikelen