Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Hoe werkt een huidlaserbehandeling?

Hoe werkt een huidlaserbehandeling?
oktober 02
13:35 2018

Het behandelen van aandoeningen aan de huid gebeurt tegenwoordig ook met lasertechnieken die helpen de huid te behandelen tegen allerlei aandoeningen, kwaaltjes en voor het gezonder maken van de huid. Hoe werkt dit en waarvoor wordt dit gebruikt?

Lasertechniek

Ook de behandelmethoden van huidbehandelingen gaat met de tijd mee en ontwikkelt zich voor effectievere en modernere manieren van genezen en behandelen. Met lasertechniek is er ook voor de huidproblemen een oplossing die behandelingen voor de huid zelf comfortabeler maak en minder pijnlijk.

Lasertechniek heeft als kenmerk dat het met zeer geconcentreerde bundels warmte afgeeft met grote precisie en heel secuur gericht kan worden daar waar een arts minder goed bij kan komen. Het helpt in de medische behandelmethoden met het bestralen en verwijderen van ongewenstheden in het menselijk lichaam. De meest bekende hiervan zijn de huidlaser en de ooglaser.

Voor beide type lasers geldt dat zij voor oppervlakkige of dicht onder de oppervlakte liggende behandelingen gebruikt worden. Voor de echt diepere behandelingen zoals je die zou verwachten bij een operatie zal dit minder snel gebruikt worden. Hiermee zijn ze uitermate geschikt voor het behandelen van huidproblemen en behandelingen aan het oog.

Huidlaser

Voor het behandelen van de huid aan diverse klachten zullen de meeste klachten inderdaad oppervlakkig zijn tot in de eerste huidlaag aan toe. Voor behandelingen tot in de derde huidlaag zullen er andere methoden ingezet worden maar vooralsnog kan met de lasertechniek de meest voorkomende huidklachten behandeld worden.

De huidlaser wordt bij veel huidproblemen ingezet. De laser verwarmt bijvoorbeeld huidcellen, haarzakjes, talgklieren en pigment. De reacties op de laser verwarming zijn divers en specifiek voor wat men wil bereiken met de behandeling.

Huidbehandeling

Huidaandoeningen en huidklachten zijn legio. Sommigen hebben een bacteriële oorzaak en behandeling nodig, anderen weer een behandeling van de huidcellen. Veel huidkliniek die lasertechnieken toepassen doen dat op de meest voorkomende huidklachten, waarvan sommigen cosmetisch van aard zijn.

Acne

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening waarbij talgklieren een hoge productie voeren en de bacteriën zich ophopen onder een verhoornde bovenste huidlaag. De talg wordt zodoende opgehoopt en veroorzaakt kleine huidontstekingen die resulteren in rode bultjes op de huid. Acne wordt behandeld op diverse manieren waaronder lasertherapie.

  • Dieptereiniging (manueel puistjes en mee-eters verwijderen)
  • Peeling (bovenste huidlaag afschilfering versnellen)
  • Microdermabrasie (hoornlaag vernieuwing versnellen)

Lasertherapie

Bij de acne behandeling met lasertherapie verwarmt de laser de omgeving van de talgklieren. Hierdoor worden bacteriën gedood doordat de omgeving zuurstofrijker wordt met de laser verwarming. De verwarming zorgt ook voor een betere doorbloeding van de huid en remt de talgproductie af.

Huidveroudering

Bij huidveroudering raakt de huid alle stevigheid en gezondheid kwijt. Hierbij valt te denken aan de volgende elementen:

  • de huid wordt dunner
  • de huid wordt minder elastisch
  • de huid droogt uit
  • er ontstaat rimpelvorming

Met de laserbehandeling wordt de huid verwarmt in de cellen waardoor het huidweefsel wordt gekrompen tot deze weer strakker is, de huid een betere doorbloeding krijgt en de collageenproductie weer wordt gestimuleerd.

De verbetering van de collageenproductie zorgt er weer voor dat de huid vochtiger wordt en uitdroging voorkomt en tevens de huid weer elastisch maakt.

Huidvlekken

Huidvlekken bestaan op verschillende manieren en hebben allemaal dezelfde achtergrond aan pigmentvorming. De meest voorkomende huidvlekken zijn:

  • ouderdomsvlekken
  • sproeten
  • pigmentvlekken

Bij alle vlekken is de behandeling hetzelfde. Met de laser wordt de huid niet alleen verwarmt om de huidvernieuwing te stimuleren maar ook om de pigmentcellen te vernietigen. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door de cellen met het overtollige pigment (die huidcellen die teveel aan pigment hebben) en daarmee sterven deze cellen af.

Ongewenste haargroei

Het kan gebeuren dat er op ongewenste plaatsen, of er een teveel ervan, haargroei plaatsvindt. Scheren en epileren zijn al lang geen optie meer omdat dit een langdurig effect heeft. De huid ontharen met een laserbehandeling is dan ook een goede optie voor een blijvend resultaat.

De huid wordt bestraald met de laser waarbij de haarzakjes worden verwarmd en deze afsterven. Dit zorgt ook weer voor het niet opnieuw aangroeien van nieuwe haarzakjes.

In alle gevallen is een lasertherapie een manier om de klachten te behandelen, zelfs wanneer deze alleen cosmetisch van aard zijn. Maar voordat je zover bent om aan een laserbehandeling te willen beginnen wordt altijd eerst een consult geadviseerd alvorens een behandeling aan te gaan. Informeer dus eerst goed bij de huisarts of een laserbehandeling een mogelijkheid is en ga daarna een consult aan met een huidkliniek dat huidlaser therapie uitvoert.

Gerelateerde artikelen