Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Huisaanpassingen om langer zelfstandig te kunnen wonen

Huisaanpassingen om langer zelfstandig te kunnen wonen
mei 01
15:20 2019

Er komt een tijd dat zelfstandig wonen niet meer een vanzelfsprekendheid is voor iedereen. Fysieke kwalen hoeven echter lang niet direct te betekenen dat er verhuisd moet worden, thuishulp moet komen of andere grootschalige veranderingen nodig zijn.

Met diverse huisaanpassingen is het in veel gevallen nog mogelijk om tot op hoge leeftijd of met een beperking zonder problemen thuis te kunnen wonen op zelfstandige wijze.

Syndroom.info zet de drie meest uitgevoerde huisaanpassingen op een rijtje.

1. Drempelhulp

Een drempelhulp is, de naam doet het al vermoeden, een hulpmiddel dat je helpt om de drempel over te komen. Deze worden met name gemaakt voor rolstoelen en scootmobiels, maar een drempelhulp kan ook prettig zijn voor iemand die wel loopt, maar relatief slecht ter been is.

Een drempelhulp is meestal simpelweg een kleine helling die het makkelijk maakt om over een drempel heen te rijden of stappen.

Hierbij kan gekozen worden uit onder meer aluminium, plastic of rubber. Dit heeft deels betrekking op het uiterlijk, maar ook op de grip en duurzaamheid van de drempelhulp.

2. Traplift

Een traplift is een redelijk grote aanpassing, maar wel een routineaanpassing die door gespecialiseerde bedrijven in de meeste huizen uitgevoerd kan worden.

Met een traplift kun je, ook wanneer je slecht ter been bent, toch in een huis blijven wonen met meer dan één verdieping. Hierdoor is er geen noodzaak om te verhuizen naar een gelijkvloerse woning en kan er langer genoten worden van de vertrouwde thuis.

De mogelijkheden van een traplift lopen uiteen en hangen sterk af van de vorm van de trap. Idealiter gaat het om een rechte trap. Bij trappen met bochten is de installatie vaak problematischer, maar niet altijd onmogelijk.

3. Steunen

Misschien de makkelijkste, maar vaak ook één van de meest effectieve aanpassingen: de plaatsing van steunen door het huis.

In het bijzonder een steun bij het bad, de douche en het toilet zijn belangrijk en bieden een grote mate van extra veiligheid.

Een steun kan door iemand met kluservaring vrij eenvoudig geplaatst worden.

Zorg er wel voor dat de muur een stevige draagmuur is. Aan een gipsmuur kan de steun niet voldoende ondersteuning bieden, wat kan leiden tot ongelukken.

Gerelateerde artikelen