Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

In 2 minuten: Fibromyalgie

In 2 minuten: Fibromyalgie
oktober 03
13:36 2016

Fibromyalgie is een syndroom dat maar liefst 2% van de bevolking treft. Toch is het een controversieel syndroom, omdat het niet officieel erkend wordt. Dit heeft te maken met de diagnose, die zeer lastig te stellen is, omdat fibromyalgie niet aangetoond kan worden met tests.

Mensen met fibromyalgie hebben pijn in grote delen van het lichaam, maar niet de botten of gewrichten zelf. Fibromyalgie wordt soms ook wel weke delen reuma genoemd. De pijn bevindt zich bijna altijd in één van de achttien zogenaamde tenderpoints, punten over het hele lichaam waar vanwege onbekende redenen de pijn zich vaak concentreert. Zie de afbeelding op deze pagina voor de achttien tenderpoints.

Fibromyalgie behandelen

Omdat fibromyalgie niet aantoonbaar is, is het ook lastig om een medicijn te ontwikkelen dat de oorzaak van het syndroom aanpakt. De behandeling is daarom met name gericht op het verlichten van de pijn, bijvoorbeeld met fysiotherapie en pijnstilling. Er bestaan aanwijzingen dat wellicht voeding en een tekort aan bepaalde vitamines een rol speelt, maar dit is hoogst onzeker op dit moment.

Testen op fibromyalgie

Ondanks dat fibromyalgie niet of nauwelijks aantoonbaar is voor artsen, zijn er wel symptomen die altijd terugkomen, zoals de pijn in de specifieke tenderpoints. Dankzij deze specifieke symptomen is het met behulp van een simpele test toch vrij eenvoudig om een idee te krijgen of er sprake is van fibromyalgie. Helemaal zeker weten blijft lastig en verschilt per geval, maar uitsluiten is wel mogelijk wanneer pijn zich bijvoorbeeld duidelijk niet concentreert in de tenderpoints.

Meer weten?

Dit artikel over fibromyalgie is puur geschreven voor een kennismaking met het syndroom. Wil je meer weten over fibromyalgie, bekijk dan ook ons uitgebreide artikel op deze pagina. Mis je nog iets? Neem contact op met ons.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Gerelateerde artikelen