Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

In 2 minuten: het caudasyndroom

augustus 14
07:54 2016

Het caudasyndroom is een heftig, acuut syndroom waarbij plotseling functies in het onderlichaam uitvallen. De oorzaak hiervan ligt bij de zogenaamde cauda equina, een zenuwbundel in de onderrug. Deze raakt bij het caudasyndroom door een hernia, tumor of ongeluk bekneld, wat leidt tot diverse problemen.

Het caudasyndroom leidt tot ernstige pijn en meer symptomen, zoals:

  • Verlammingsverschijnselen
  • Incontinentie
  • Lage rugpijn
  • Uitval van gevoel
  • Impotentie

Bij wie treedt het caudasyndroom op?

Het caudasyndroom kan in principe iedereen overkomen, net als het geval is bij een hernia. Wel komt het syndroom vooral veel voor bij mannen tussen de veertig en vijftig jaar oud. Ook jongeren kunnen echter te maken krijgen met het caudasyndroom, bijvoorbeeld wanneer zij hun onderrug breken, waardoor de ruggengraat beschadigd raakt.

Het feit dat er verschillende oorzaken mogelijk zijn bij het caudasyndroom maakt het dat we hier spreken van een syndroomBij een syndroom is de oorzaak onbekend of zijn er verschillende oorzaken mogelijk die dezelfde symptomen veroorzaken.

Caudasyndroom herkenne

Het caudasyndroom kan met behulp van een scan vrij eenvoudig herkend worden. Over het algemeen is de schade duidelijk te zien, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een hernia, tumor of breuk. Soms is dit niet het geval, maar kan aan de hand van de symptomen vrij snel achterhaald worden dat het hier gaat om het caudasyndroom.

Het caudasyndroom kan relatief goed behandeld worden met meestal een operatie en uitgebreide fysiotherapie.

Het syndroom komt ongeveer bij 40 per 1 miljoen mensen voor. Dit maakt het syndroom vrij zeldzaam, maar niet zo zeldzaam dat het een onbekend verschijnsel is dat het niet snel herkend wordt door specialisten.

Het caudasyndroom aanpakken

Het caudasyndroom kan relatief goed behandeld worden met meestal een operatie en uitgebreide fysiotherapie. Toch blijven de gevolgen in veel gevallen nog lang aanwezig, al dan niet psychologisch. Syndroom.info sprak hierover eerder met Edgar van Geel, die al jarenlang de gevolgen ondervindt van het caudasyndroom.

De effectiviteit van behandeling hangt van verschillende factoren af en verschilt per persoon

Helaas is vooraf lastig te zeggen hoe groot de kans op volledig herstel is. Dit hangt sterk af van de oorzaak, de ernst van de schade, maar ook simpelweg geluk. Bij sommige personen herstellen zenuwfuncties volledig, andere personen ondervinden blijvende problemen, waarbij de ernst van deze problemen ook kan verschillen.

 

Gerelateerde artikelen