Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Wat is nou eigenlijk een schimmelinfectie?

juli 04
18:08 2017

Een schimmelinfectie is soms erg vervelend. Helaas gaat het ook niet altijd gelijk over. Maar je bent zeker niet de enige, want iedereen kan het krijgen. Een infectie kan op verschillende plekken in het lichaam voorkomen, o.a. je mond, huid, of voeten. Elke schimmelinfectie heeft andere symptomen. De bekendste symptomen van zijn:

– Huiduitslag
– Jeuk
– Vaginale afscheiding
– Brandend gevoel
– Maagklachten
– Darmklachten

Een ander woord voor schimmelinfectie is candida infectie. In elk gezond mens zit een normaal aantal candida gist. Bij iedereen in het lichaam leven schimmels, en dat kan normaal gesproken totaal geen kwaad. Dit kan zelfs bijdragen aan je immuunsysteem. Wanneer de balans verstoord raakt tussen goede en slechte bacteriën, dan kan dit problemen opleveren.

De meest voorkomende vormen zijn huidschimmel (ringworm), voetschimmel (zwemmerseczeem) en vaginale schimmel (candida). Deze kunnen op verschillende manieren ontstaan in je lichaam. Wanneer je bijvoorbeeld een lage weerstand hebt, zullen schimmels de kans hebben om zich uit te breiden. Ditzelfde geldt voor het gebruik van medicijnen of wanneer je diabetes hebt. Een oorzaak waar je wellicht niet zo snel aan denkt is het té grondig wassen van je huid met zeep.  Dit kan juist het tegenovergestelde effect veroorzaken.

Behandelen van een schimmelinfectie

Een schimmelinfectie moet je bij de bron aanpakken wanneer je het wilt behandelen. Zo zijn er verschillende middelen verkrijgbaar die helpen bij een schimmelinfectie. Een bekend hulpmiddel is miconazol. Miconazol is onder andere ook bekend onder de merknaam Daktarin.

Hoe werkt Miconazol?

Miconazol beschadigd de celwand van de schimmel, hierna zal deze volledig sterven. Over het algemeen zou je binnen een paar dagen al resultaat moeten zien. Na ongeveer 14 dagen zal de gehele schimmel weg moeten zijn. Let op: Bij sommige schimmels zoals schimmelnagel dan kan het langer duren.

Gerelateerde artikelen