Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Keelstenen en wat je eraan kunt doen

Keelstenen en wat je eraan kunt doen
november 02
11:03 2019

Het een veelvoorkomend probleem, maar ook een probleem dat weinig aandacht krijgt: keelstenen. De meeste mensen hebben hier wel eens last van gehad: plakkerige witte, tot witgele brokjes die in de keel zitten.

De keelstenen heten formeel amandelstenen of tonsillolieten en kunnen verschillende klachten veroorzaken. Het meest voorkomende symptoom is een vieze lucht die voortkomt vanuit de steentjes. Deze geur is duidelijk te ruiken aan de adem en kan tot ongemakkelijke sociale situaties leiden.

Dat is zonde, want keelstenen zijn in de meeste gevallen goed aan te pakken door enkele maatregelen te treffen. Heb je zelf ook wel eens last van keelstenen, lees dan hier hoe je deze makkelijk kunt bestrijden.

Hoe kan ik de keelstenen herkennen en wat zijn de symptomen?

Lang niet altijd worden keelstenen direct opgemerkt. De brokjes zitten vast in de zogenaamde amandelcrypten. Dit zijn groeven in de amandelen, kliertjes die aan weerzijden van de keel zitten.

Met name wanneer er maar enkele stukjes aanwezig zijn van beperkte grootte, bestaan er doorgaans weinig klachten. Het vervelende is echter dat het meest vooraanstaande probleem, een slechte adem, vaak ook niet wordt opgemerkt.

De geurzintuigen van het lichaam wennen snel aan de eigen geur, waardoor veel mensen je misschien associëren met een bepaalde geur die je zelf niet ruikt. Dat geldt ook voor een slechte adem: het lichaam went snel aan deze geur, zodat je het zelf niet langer doorhebt.

Je kunt controleren of je een slechte adem hebt door aan de hand te likken en het speeksel te drogen aan de licht. Opgedroogd speeksel is goed te ruiken en geeft een idee van de geur van de adem.

Naast een slechte adem, kunnen keelstenen ook andere symptomen veroorzaken die eenvoudig herkenbaar zijn:

  • Gevoel dat er iets in de keel vastzit, soms vergeleken met het gevoel van een vastzittend popcornvelletje
  • Metaalachtige smaak in de mond
  • Lichte zwelling keel, moeite met slikken
  • Oorpijn
  • Klachten elders in de mond of keel

Vanzelfsprekend treden niet al deze symptomen altijd op. Vind je echter zo nu en dan een losgekomen steentje achterop de tong en heb je last van één of meer van deze symptomen, dan is de kans groot dat de oorzaak bij de steentjes ligt.

Wat is de exacte oorzaak van keelstenen?

Hoewel de keelamandelen actief betrokken zijn bij het afweersysteem van het lichaam, zijn het ook gevoelige kliertjes die vatbaar zijn voor ontstekingen en amandelstenen.

In de groeven van de amandelen kunnen vrij eenvoudig cel- en voedselresten terechtkomen. Deze komen lang niet altijd ook weer los. In deze resten kunnen bacteriën zich gaan nestelen die leiden tot de vorming van keelsteentjes.

De bacteriën produceren bij het groeien en vermenigvuldigen nare geurtjes. Dit komt door zwavelverbindingen die aanwezig zijn in bijproducten van de stofwisseling van deze bacteriën. Het gaat hierbij doorgaans om zogenaamde anaerobe bacteriën, die zich met name thuisvoelen in een zuurstofarme omgeving.

De volgende risicofactoren vergroten de kans op amandelstenen:

  • Droge mond
  • Matige mondhygiëne
  • Veel zuivel in dieet
  • Koffie- en alcoholgebruik
  • Slecht mondwater

Door deze risicofactoren aan te pakken kunnen nieuwe problemen vaak goed voorkomen worden, hoewel volledig voorkomen helaas niet altijd mogelijk is.

Hoe kan ik de risicofactoren aanpakken?

Probeer met name de mondhygiëne en een droge mond aan te pakken. Poets goed, flos en stook, maar gebruik ook goed mondwater. Mondwater op basis van alcohol droogt de mond uit, verstoort de balans in de mond en leidt op de lange termijn vaak juist tot meer klachten.

Gebruik liever mondwater als Oxyd8, dat werkt op basis van actief zuurstof en niet alleen reinigt, maar ook de balans behoudt.

Een droge mond kan bestreden worden door meer te drinken en bovendien de speekselproductie te stimuleren. Dit kan gedaan worden door vaker kleine maaltijden te nuttigen, maar ook door bijvoorbeeld Dr Katz lozenges te nemen. Deze pastilles stimuleren de speekselklieren, terwijl ook het zuigen op de pastilles leidt tot een hogere speekselproductie.

Hoe kan ik de keelsteentjes het beste verwijderen?

Naast het aanpakken van risicofactoren voor keelstenen, is het ook verstandig om de aanwezige brokjes direct weg te halen. Op deze wijze kom je op korte termijn af van problemen als een slechte adem of irritaties in de keel.

Het wordt afgeraden om met een vinger of uiteinde van een tandenborstel op de amandelen te gaan duwen om de steentjes los te krijgen. Dit leidt vaak tot een kokhalsreflex, kan de amandelen irriteren en is doorgaans niet erg effectief.

Met de volgende instrumenten kun je met minimale belasting de keelstenen zelf verwijderen:

TonsilFresh Led Tool

Achterin de keel is vanzelfsprekend weinig licht, waardoor het lastig kan zijn om de steentjes te zien. Met de TonsilFresh Led Tool heb je een instrument voor het verwijderen en lichtje ineen.

De TonsilFresh Led Tool beschikt over een afgerond staafje waarmee de steentjes los kunnen worden gedrukt. Ook zit er een lampje in het apparaatje, zodat je precies ziet waar de amandelen en brokjes zitten.

Tonsilfresh Cupping Glass

De Tonsilfresh Cupping Glass is een hol buisje waarmee amandelstenen losgezogen kunnen worden. Aan het uiteinde zit een ballonnetje, zodat je met de hand kunt bepalen hoe hard er wordt gezogen.

Het voordeel is dat je met dit instrument niet in de crypten hoeft te duwen, zodat de amandelen minimaal belast worden. Zeker bij gevoelige amandelen is dit prettig.

TonsilFresh  Power Floss

De AE Dental Power Floss is een monddouche, waarmee de steentjes je met een waterstraal de stenen kunt losspoelen. Gebruik hiervoor het liefst een mondwater als Oxyd8, zodat het gebied direct gereinigd wordt.

Voordeel van de AE Dental Power Floss is dat de spuit handmatig werkt. Met een elektrische spuit is de straal vaak te krachtig, wat kan leiden tot irritaties en kokhalzen.

TonsilFresh Loop Extractor

De AE Dental Tonsil Stone Removal tool is een metalen staafje met aan het uiteinde een klein lusje. Dit lusje breng je voorzichtig in de crypten, achter de keelstenen. Dankzij het geribbelde handvat glijdt het instrument niet zo maar uit je handen en kun je met een kleine handbeweging de stinkende stukjes verwijderen.

Operatie

In ernstige gevallen kunnen keelstenen alleen langdurig opgelost worden met behulp van een operatie. Hoewel dit slechts zelden nodig is, betreft het een behandeling die vrij vaak voorkomt.

De amandelen kunnen volledig verwijderd worden, maar er kan ook voor gekozen worden om enkel de crypten (grotendeels) te verwijderen met behulp van een laser of verhitte vloeistof.

Gezien de revalidatie en het feit dat een handmatige behandeling vaak voldoende is, kiest men niet vaak voor een operatie.

 

Gerelateerde artikelen