Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

KISS en SBS: twee mogelijke complicaties na de geboorte van je kind

KISS en SBS: twee mogelijke complicaties na de geboorte van je kind
juni 28
12:15 2018

Het is tegenwoordig mogelijk om al lang voor de geboorte een baby te testen op diverse aangeboren afwijkingen, waaronder het syndroom van Down. Ouders krijgen zo de mogelijkheid om zich voor te bereiden op een kind met een beperking, maar ook om de geboorte vroegtijdig af te breken.

Hoewel we dankzij deze tests in staat zijn om voorbereidingen te treffen op mogelijke complicaties na de geboorte, zijn er ook twee syndromen die onverwacht kunnen ontstaan: het KISS syndroom en Shaken Baby Syndroom (SBS).

KISS syndroom – Beklemde nekgewrichten met gevolgen

Het KISS syndroom is een aandoening die kan ontstaan tijdens de geboorte of in enkele gevallen al hiervoor. KISS staat hierbij voor Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie.

Simpel gezegd zijn de nekgewrichten bovenin de nek van de baby beklemd geraakt wanneer er sprake is van het KISS syndroom. Hierdoor kunnen diverse problemen ontstaan.

Dit varieert van ongemak bij de baby, die hierdoor een lievelingshouding ontwikkeld om in te liggen, ongelijke ontwikkeling van het lichaam, slaapproblemen, reflux, slechte eetlust, veel huilen en prikkelbaarheid.

Hoewel er in de medische wereld nog enige discussie bestaat over het syndroom, omdat het lastig is aan te tonen, is het syndroom doorgaans vrij goed behandelbaar.

Een manueel therapeut gespecialiseerd in kinderen kan de scheefstand met enkele behandelingen vaak herstellen, waarmee de klachten meestal (grotendeels) verdwijnen.

Shaken Baby Syndroom – Schade door schudden

Het Shaken Baby Syndroom (SBS) ontstaat wanneer een baby geschud wordt of wanneer op een andere wijze ernstige druk wordt toegebracht op de nek. Omdat het hoofd van een baby in relatie tot de rest van het lichaam vrij zwaar is en de nekspieren bovendien onderontwikkeld zijn, vormt de nek een bijzonder gevoelige plek.

Ieder jaar wordt bij enkele tientallen baby’s de diagnose van ernstige hersenschade gesteld als gevolg van schudden. Door het schudden raken zenuwen en bloedvaten in de nek beschadigd. Vaak gaan het aan het schudden een ogenschijnlijk eindeloze huilbui vooraf en stress en/of slaaptekort van de ouders of verzorgenden.

Helaas is deze schade vaak blijvend, waardoor de patiënt de rest van zijn of haar leven (ernstige) klachten heeft.

Diverse klachten zijn mogelijk door schudden. Deze variëren van ernstige geestelijke beperkingen tot blindheid en moeite met slikken.

Hoewel de meeste gevallen van SBS ontstaan door het (impulsief) schudden van een baby, kan SBS ook ontstaan bij een ongeluk.

De behandeling van SBS hangt sterk af van de mate van schade en de klachten die ontstaan. Omdat beschadigde zenuwen niet of nauwelijks hersteld kunnen worden, richt deze behandeling zich met name op pijnverlichting en andere symptoombestrijding.

Wil je meer weten over mogelijke syndromen bij de moeder en baby, de zwangerschap in het algemeen en de zorg voor een baby, bekijk dan ook Zwangerenzo.nl.

Gerelateerde artikelen