Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

LRS (Hernia)

februari 23
11:56 2016

caudasyndroomHeeft u last van gevoelsverlies of tinteling in de benen of een plotseling verlies van spierkracht? Dan is het goed mogelijk dat u last heeft van het lumbosacraal radiculair syndroom (LRS) oftewel hernia. Veruit de meeste gevallen van hernia (een geschatte negentig procent) betreft een discushernia waarbij de kern van een wervelschijf tegen een zenuw drukt.

Oorzaak hernia

Hernia wordt veroorzaakt door beknelling van zenuwen die door de ruggenwervels lopen. Deze zenuwbaan is essentieel voor de aansturing van het lichaam en het doorgeven van pijnsignalen. Tussen elke wervel verlaten zenuwen de zenuwbaan, dit worden ook wel uittredende zenuwen genoemd.

Een uittredende zenuw kan bekneld raken door verandering van rugwervels. Zo kunnen door ouderdom wervels van vorm veranderen. Ook kan hernia worden veroorzaakt door verschoven of gebroken wervels.

Symptomen hernia

Hernia wordt het meest gevoeld in de rug en de benen. Door de beknelling van de zenuw straalt de pijn uit naar een of beide benen. Ook kan gevoelsverlies optreden waardoor een ‘slapend’ been ontstaat. Een veelvoorkomend symptoom van hernia is daarnaast een plotseling krachtsverlies in de benen.

Behandeling en verloop hernia

Wanneer hernia wordt vermoed is het verstandig de klachten te laten onderzoeken door de huisarts. Indien een doof gevoel optreedt in de benen of u plotseling krachtsverlies voelt dient u direct contact op te nemen met de huisarts.

Alleen bij ernstige hernia is operatie een optie, bijvoorbeeld wanneer verlamming optreedt. In overige gevallen is het gebruikelijk gedurende minimaal 6 weken natuurlijk herstel te bewerktstelligen.

Discushernia kan vaak goed worden behandeld zonder operatie. Door een betere houding en meer beweging kunnen pijnklachten in de benen grotendeels worden verholpen. Rugklachten kunnen echter blijven bestaan. Bij de behandeling van discushernia kan een fysiotherapeutische behandeling klachten flink verminderen. Kijk voor een fysiotherapeutische behandeling bijvoordeeld is op Fysio-Almere.com.

Hernia voorkomen

Voldoende beweging en een goede lichaamshouding vormen belangrijke factoren in het voorkomen van hernia. Krachtige romp- en beenspieren zorgen ervoor dat de druk op rugwervels wordt verminderd waardoor de kans op het onstaan van hernia afneemt.

Gerelateerde artikelen